piątek, 27 stycznia 2017

Piernikowe Muffiny z Powidłami z Węgierek






Styczeń panoszy się w najlepsze, a ja nie lubię zimna. Zapach korzennego ciasta jest moim ukochanym zimowym otulaczem. Rozgrzewa myśli i balsamuje duszę w ten trudny dla mnie w roku czas. Cynamon, kardamon, imbir, goździki przywołują przyjemne skojarzenia. Jest ogień w kominku, jest wspólny stół, jest rodzina i babcia z siwym koczkiem na karku... Myśli szybują ku świętom Bożego Narodzenia...i w jednej chwili nastrój od razu jakby lepszy...










Piernikowe Muffiny z Powidłami z Węgierek

Składniki na 10-12 sztuk:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 duże jajo lub 2 mniejsze
  • 250 ml mleka/jogurtu/maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki roztopionego i wystudzonego masła
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • mały słoiczek powideł z węgierek
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
 
Wykonanie:
  • Przygotowujemy 2 naczynia (np. miski)
  • W jednej umieszczamy wszystkie suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao), a w drugiej wszystkie mokre składniki (mleko/maślanka/jogurt, masło, jajo, miód) . Zawartość każdego z naczyń mieszamy.
  • Następnie do składników suchych dodajemy mokre i całość krótko (tylko do połączenia się składników) mieszamy .
  • Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
  • Każdą papilotkę wypełniamy do połowy ciastem. Na to kładziemy łyżkę stołową powideł z węgierek. Warstwę powideł przykrywamy łyżką ciasta.
  • Formę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25-30 minut.
  • Wyjmujemy z pieca, studzimy i...wcinamy ;-) 







Życzę Wam Smacznego! :-)



1 komentarz:

  1. ale narobiłaś mi smaka :( chyba wypróbuję w domu!

    zapraszam do siebie :)
    www.olarzepecka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print