piątek, 17 marca 2017

Magic Bean czyli Magiczne Ciasto Czekoladowe z Fasoli






"Ciasto z fasoli" brzmi w zasadzie niezbyt zachęcająco, jednak określenie "magic bean" sprawiło, że postanowiłam przyjrzeć mu się bliżej.
Mam już za sobą czekoladowe wypieki z dodatkiem cukinii oraz buraków, które nie wzbudziły we mnie nadmiernej ekscytacji. Upiekłam, spróbowałam i stwierdziłam, że nie są na tyle interesujące, by warte były repety.
Muszę powiedzieć, iż "ciasto" czy raczej deser, wyglądem ciasto przypominający, z fasoli wypada na ich tle znakomicie. Jest leciusieńki (puszysty), a przy tym zupełnie nie suchy, bardzo mocno kakaowy, mało słodki, idealny dla miłośników gorzkiej czekolady. Powstał bez dodatku jakiejkolwiek mąki i nie ma nawet najdelikatniejszego posmaku fasoli. Powiem więcej, wg mnie ma w sobie coś naprawdę szlachetnego. Następnym razem chętnie wzbogacę go o skórkę pomarańczową lub o rodzynki albo o jedno i drugie rónwnocześnie. :-)









Magic Bean czyli Magiczne Ciasto Czekoladowe z Fasoli


Składniki na tortownicę o śr. 22cm:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 70g naturalnego kakao + jeszcze trochę do posypania ciasta po upieczeniu
  • 125g masła
  • 5 jaj
  • 150-180g ulubionego słodzidła (ksylitol, fruktoza, cukier trzcinowy), ilość dobieramy do smaku, w zależności od tego, który  środek słodzący wybierzemy.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody

Wykonanie:
  • Fasolę wyjmujemy z puszki i starannie odsączamy
  • Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wrzątku
  • Fasolę blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej kawę, 1 jajko oraz ekstrakt z wanilii i całość dokładnie mieszamy
  • Masło ucieramy z wybranym słodzidłem do białości
  • Następnie dodajemy kolejno 4 jaja  a potem porcjami fasolowe puree
  • Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 180C przez ca 45 minut
  • Studzimy, a potem obficie posypujemy kakao






Życzę Wam Smacznego!

1 komentarz:

  1. jeszcze takiego nie jadłam, ale wygląda świetnie! muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print