Kilka dni temu, po bardzo długiej przerwie, wpadło mi w ręce "Moje Gotowanie". Cóż za metamorfoza! Po dawnym, umiarkowanie udanym wcieleniu, nie ma śladu. Zaskoczyła mnie liczba ciekawych przepisów. Naprawdę jest z czego wybierać. Kilka pomysłów już czeka w kolejce. Kruche, serowo-waniliowe rożki z jabłkami, szczególnie przypadły mi do gustu. Po raz pierwszy robiłam kruche ciasto z dodatkiem twarogu. Wyszło przjemnie delikatne, a dodatkowo, długo zachowuje świeżość. Większość ciasteczek nadziałam jabłkami. Do kilku włożyłam masę krówkową, która została mi po produkcji babeczek z płynnym kajmakowym wnętrzem. Obawiałam się, że zawartość rozpuści się podczas pieczenia i wypłynie. Ciasto jednak spisało się znakomicie, nie przepuściło ani kropelki. Muszę powiedzieć, że jest zupełnie niekłopotliwe i bardzo przyjazne w obróbce. Jeśli lubicie mało słodkie wypieki, bardzo Wam ten przepis polecam.
Kruche Serowo-Waniliowe Rożki z Jabłkami
źródło: "Moje Gotowanie" 02/2013
Składniki na ok 40 sztuk:
250g mąki pszennej250g masła
250g twarogu śmietankowego
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 winne jabłka - polecam szarą renetę
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, cukier waniliowy oraz twaróg i całość siekamy nożem. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie, obieramy jabłka ze skórki, dzielimy je na ćwiartki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Każdą cząstkę kroimy w paseczki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wycinamy w cieście kółka. Na środku każdego kładziemy kawałek jabłka, a brzegi zlepiamy, podobnie jak przy pierogach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze ciasteczka, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego!
O coś dla mnie:-), i bardzo ciekawy przepis , podoba mi się:-)
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego kiedyś :) to ciasto jest super ;)
OdpowiedzUsuńOj, porwałabym parę sztuk do porannej kawki:).
OdpowiedzUsuńCudowne rożki!
OdpowiedzUsuńI to nadzienie.
Pyszności po prostu!
wspaniałe:) porywam kilka!
OdpowiedzUsuńRożki wyglądaja przesmakowicie.Z masą krówkową musiały być wspaniałe.
OdpowiedzUsuńKusisz tymi jabłuszkami, a ja mam taka słabą wolę ;) Ciasto twarogowe super :)
OdpowiedzUsuńTy tu tak słodzisz, a ja na kulinarnym odwyku :-(
OdpowiedzUsuńJeszcze jeden smaczny przepis, rożki w aktualnej, białej szacie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam, już rożki serowe-jabłkowe i muszę przyznać, że są fantastyczne w smaku!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te Twoje rożki;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rożki! Z serem i jabłkami? - najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJestem jeszcze przed śniadaniem i przed pierwszą kawą. Myślę, że te rożki świetnie by pasowały na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki, przywołują mi wspomnieniami lato:)
OdpowiedzUsuńDroczilko,
OdpowiedzUsuńtakie kruche nadziewane ciasteczka robi moja Babcia. Są przepyszne! Sama jeszcze z nimi nie eksperymentowałam, ale jestem za to ich wielką fanką :)
Z pozdrowieniami,
E.
Bardzo dziękuję DROCZILKO za wspaniały i prosty w wykonaniu przepis.
OdpowiedzUsuńTak, tak już go wypróbowałam, ciasteczka są pyszne, rozpływają się w ustach.
Mąż zjadł prawie wszystkie, a mi zostawił na skosztowanie.
Za tydzień upiekę znów, ale teraz więcej.
Pozdrawiam Gosia