czwartek, 7 lutego 2013

Szkockie Maślane Ciasteczka z Żurawiną



Czy lubicie ciasteczka typu shortbread? Ja baaardzo!. Wyglądają topornie, mają chropowatą strukturę, ale smakują obłędnie, jak żadne inne. Pamiętam, gdy lata temu, narzeczony mojej przyjaciółki przywiózł ten szkocki specjał z Londynu. Niepozorne opakowanie rodem z angielskiego Tesco, zawartość, z wyglądu, rozczarowująca, ale już pierwszy kęs sprawił, że znalazłam się w niebie.... Wówczas w Polsce, o shortbreadach można było jedynie pomarzyć, więc.. marzyłam i czekałam, kiedy się u nas pojawią. Dziś, gdy takie ciasteczka dostaniemy w każdym hipermarkecie, tamta sytuacja wydaje się wręcz nieprawdopodobna. Zauwazyłam, że wraz z zalewem wszelkich dóbr, dostępnych na wyciągnięcie ręki, coraz mniej rzeczy prawdziwie mnie zachwyca. Z tym większym sentymentem wspominam tamto shortbreadowe zauroczenie sprzed lat.
Przepis, który prezentuję jest moją wariacją na temat pomysłu Marthy Stewart. Ciasteczka wychodzą genialnie maślane i delikatne, mimo dość hmm... prymitywnego wyglądu.


Przepis bierze udział w akcji "Bo we mnie jest sex" i na jej potrzeby wyjaśniam, że w roli afrodyzjaka występuje żurawina. Zawiera dużo manganu, ułatwiającego produkcję dopaminy ( tzw. hormonu szczęścia) w mózgu, która daje nam poczucie euforii. Mangan bierze również udział w procesie produkcji krwi, a ta jak wiadomo, w pewnych sytuacjach ;-) odgrywa baardzo istotną rolę:-).

Składniki na ok. 48 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej
225g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny

Wykonanie:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem. Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól oraz mąkę. Na końcu dodajemy żurawinę. Całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części. Z każdej formujemy wałek o orientacyjnych wymiarach: 30 cm (długość) x 4 cm (średnica). Następnie każdy wałek osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gdy odpowiednio stwardnieją, kroimy je w plasterki. Z 1 wałeczka powinny wyjść około 24 sztuki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej nasze ciasteczka, pamiętając by zachować między nimi odległości. Pieczemy ca 12 minut w temperaturze 190C. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.




Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

Życzę Wam Smacznego! :-)

12 komentarzy:

  1. pyszne:) osttanio tez piekłam ciasteczka z żurawiną. Fajna alternatywa dla dzisiejszych pączków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już tylko patrząc czuję ich smak :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie wygladaja prymitywnie, nie zartuj sobie :) Ja tez bardzo lubie shortbread i pewnie Twoje ciasteczka tez by mi posmakowaly. Poza tym lubie dodatek suszonej zurawiny w ciasteczkach. Podsumowujac jestem na TAK ! :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam shortbread i w ogóle wszystkie maślane ciasteczka:). Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Maślane ciasteczko i żurawina - to musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm z żurawinką, niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach ciasteczkowy świat:-), lubie w nim być i nie ma znaczenia czy są ładne czy ładne:-), bo ona zawsze są ładne i najważniejsze że są smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam maślane ciasteczka! Moje ulubione to orzechy laskowe i czekolada :D Twoje ciasteczka wyglądają rewelacyjnie nie wiem czego ty się czepiasz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, ale narobiłaś mi smaku! Uwielbiam szkockie shortbread, najbardziej te klasyczne albo z czekoladą. Oh, sentyment mam do nich wieeelki... :D
    Twoje wyglądają baaardzo zachęcająco;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne do popołudniowej herbatki - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. na bogato napokowane zurawina - super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już drugi raz piszę ten komentarz i mam nadzieję, że się uda(ostatnio mam pecha jeśli chodzi o sprzęt komputerowy). Ciasteczka wyglądają na przepyszne. Będę musiała przetestować przepis ze względu na tę żurawinę. Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl