sobota, 5 grudnia 2015

Adwentowe Cynamonowe Gwiazdeczki (Zimtsterne)





Dziś będzie po niemiecku! :-) Przyznam, że rzadko korzystam z przepisów naszych zachodnich sąsiadów, jednak ciasteczka adwentowe to temat w Niemczech tak popularny, że postanowiłam im się bliżej przyjrzeć. Na początek wybrałam Zimtsterne czyli cynamonowe gwiazdki, a już niebawem zaproszę Was również na smakowite półksiężyce tj. Vanillekipferl.





Adwentowe Cynamonowe Gwiazdeczki - Zimtsterne

Składniki na ca 50 sztuk:

  • 3 białka
  • 400g mielonych migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 
  • dodatkowo trochę cukru pudru do podsypywania podczas wycinania gwiazdeczek

Wykonanie:
  • Białka ubijamy na  sztywną pianę, dodając partiami cukier puder. Trzy czubate łyżki ubitej masy odkładamy. 
  • Do pozostałej wsypujemy cukier waniliowy, mielone migdały, cynamon i całość starannie mieszamy. 
  • Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość ok. 1 cm. Można je również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, gdyż ma tendencję do przylepiania się do wałka. Następnie schładzamy w lodówce przez min. 60 minut.
  •  Ciasto wyjmujemy z lodówki i używając foremki wycinamy z niego nasze gwiazdeczki. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, by uniknąć klejenia się ciasta.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Każde smarujemy odłożoną pianą z białek.
  • Pieczemy ca 12-15 minut w temperaturze 150C. Jeśli po tym czasie, piana na wierzchu nie będzie wysuszona ( ma pozostać biała, ale być nieco bezowata), zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy kolejny kwadrans.




Życzę Wam Smacznego! :-)

1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl