piątek, 4 grudnia 2015

Leniwe Rafaello na Krakersach (bez pieczenia!)






Grudzień na blogu witam na biało, trochę przewrotnie, bo wbrew temu co widać za oknami..
Mój syn na swoje przyjęcie urodzinowe zażyczył sobie czegoś... kokosowego. Pierwsze skojarzenie było oczywiste - RAFAELLO, a wiadomo że te pierwsze bywają z reguły najlepsze.. Zatem powstało...lekkie jak puch, cudownie delikatne, wręcz rozpływające się  w ustach.. Wszystkim nam szalenie przypadło do gustu...







Leniwe Rafaello na Krakersach

Składniki na formę o wym ca 25x25 cm:
  • 2 opakowania krakersów po ok. 170-180g
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200gmiękkiego masła 
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g wiórków kokosowych 
UWAGA: w wersji dla skrajnych leniwców: mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zastępujemy dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Wykonanie:
  •  Do naczynia odlewamy 3/4 szklanki mleka i wsypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i pszenną (lub proszek budyniowy), a następnie dokładnie mieszamy.
  • Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy odlane wcześniej mleko, wymieszane z mąką (lub proszkiem budyniowym) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż mocno zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie masło ucieramy z żółtkiem. Następnie partiami dodajemy masę budyniową, a na końcu 150 g wiórków kokosowych. Całość starannie mieszamy. 
  • Na dnie formy układamy warstwę krakersów. Rozprowadzamy na niej 1/3 naszej masy budyniowo-kokosowej, którą przykrywamy warstwą krakersów, na którą wykładamy kolejną porcję kremu. Na koniec układamy trzecią warstwę krakersów, którą pokrywamy ostatnią porcją masy kokosowej. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
  • Rafaello umieszczamy w lodówce na co najmniej kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i schładzać przez całą noc. Następnego dnia będzie miało idealną konsystencję, bo do tego czasu zmiękną nam krakersy i wtopią się w krem.


Życzę Wam Smacznego! :-)


COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 

11 komentarzy:

  1. Jest pyszne - wiem, bo robię chyba identyczne. :)

    PS. Uprzejmie i życzliwie zauważam, że w liście składników pominęłaś masło, co mnie nawet zaintrygowało, że można to przepis na takie bez masła i że może też dobre, a przecież mniej kaloryczne. ;) Ale w opisie, jak wykonać, masło się pojawia, więc jednak z masłem, uff! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeeee niestety cudów nie ma, musi być z masłem. :-)
      Dzięki za czujność. Już uzupełnilam listę składników. :-)

      Usuń
  2. No i też sobie zrobię! Czy ta masa to taka jak do karpatki wychodzi? Robiłam karpatkę lata temu i już nie pamiętam, a teź było pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można porównać chyba (nie jestem pewna, bo karpatki nie jadłam od lat), ale mi kojarzy się z kremem napoleonkowym. Zresztą, gdyby nie dodać worków kokosowych, wyjdzie coś na kształt napoleonek właśnie. Pamiętaj, żeby uzbroić się w cierpliwość i dać rozmięknąć krakersom. U mnie po 5 godzinach jeszcze nie były w pełni odpowiednie..

      Usuń
  3. No muszę zrobić i ja! Kusicielko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i Ty! Wodzona po kuszenie! :-)

      Usuń
  4. Ale to takie normalne słone krakersy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słone. Sól jest prawie niewyczuwalna, a całość bardzo przyjemnie komponuje się smakowo..

      Usuń
  5. No dobra, przekonałaś mnie, Moja Droga :-).

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print