środa, 9 grudnia 2015

Vanillekipferl czyli Adwentowe Waniliowe Półksiężyce





W tym roku w grudniu testuję między innymi przepisy na niemieckie adwentowe ciasteczka. Po Zimtsterne (cynamonowych gwiazdeczkach) przyszła kolej na Vanillekipferl.
Obydwa specjały są w tym okresie w Niemczech szalenie popularne.
Które smaczniejsze, to oczywiście kwestia gustu, ale mi bardziej podobają się dzisiejsze półksiężyce.
 




Vanillekipferl czyli adwentowe waniliowe półksiężyce 
źródło: Domowe Wypieki


Składniki:
  • 100g zimnego masła
  • 140g mąki pszennej
  • 30g zmielonych migdałów
  • 20g zmielonych orzechów laskowych
  • 35g cukru
  • 6 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania ciastek po upieczeniu
Wykonanie:
  • Z masła, mąki, migdałów, orzechów, cukru, cukru waniliowego, żółtka oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę lub spożywczą folię i umieszczamy w lodówce na 60 minut
  • Ze schłodzonego ciasta formujemy wałki o grubości ca 1 cm, które kroimy na kawałki o długości 6-7 cm i każdy z nich wyginamy tak, by powstał kształt półksiężyca
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180C
  • Upieczone,  lekko wystudzone półksiężyce posypujemy obficie cukrem pudrem
 



Życzę Wam Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. może podzielisz się tymi ciasteczkami? ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciasteczka uwielbiam najbardziej! Faktem jest, że u nas w DE są bardzo popularne na obecny czas. Muszę powiedzieć, że zrobiłaś je tak jak trzeba - tradycyjnie, formując ręcznie i to są te orginalne. Jednak coraz częściej spotykam się z wykrawanymi foremkami... Ba! Wszystko się jak widać zmienia.

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print