niedziela, 24 stycznia 2016

Sernik z Palonym Masłem





Podpatrzony w Kukbuku, nieskomplikowany i ciekawie się zapowiadający , cierpliwie czekał na swoją kolej. Nie lubię piec bez okazji, więc szukałam pretekstu. Spontanicznie zorganizowane spotkanie 4 blogujących kobiet, w dodatku przy pełni księżyca, okazało się świetnym powodem, żeby przepis przetestować.
Efekt, znaczy sernik, przypadł moim dziewczętom do gustu.
Połączenie serków Pfiladelphia z palonym masłem to ciekawy manewr, posmakowanie którego, Wam również gorąco polecam.







Sernik z Palonym Masłem
Źródło: Kukbuk

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:

Spód sernika:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500g serków Philadelphia 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 3/4 kostki masła 

Wykonanie:

Spód sernika:
  • Masło topimy na patelni. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier i sól. Smażymy chwilę, do czasu aż bułka się zrumieni. 
  • Otrzymaną w ten sposób masą wykładamy spód tortownicy, dociskamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: 
  • Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy do momentu, aż uzyska intensywnie brązowy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Do misy miksera wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło. Mieszamy. Po chwili dodajemy serek oraz jaja. Mieszamy ponownie.
  • Masę serową przekładamy do tortownicy
  • Pieczemy przez 70 minut w 150 stopniach (grzałka góra dół)
  • Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.





Życzę Wam Smacznego! 

COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 




2 komentarze:

  1. Mrauuuuu....
    Żałuję, że zjadłam tylko jeden kawalek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, takiego przepisu jeszcze nie mialam. Podbieram :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print