niedziela, 28 lutego 2016

Tarte aux Pommes à l'Alsacienne czyli Alzacka Tarta z Jabłkami




Francuski klasyk. Pyszna i prosta - taka właśnie jest ta tarta.
Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej szarlotki.
Kruchutki spód, a na nim delikatne jabłkowo-śmietankowe nadzienie.
Idealna na wszelkie towarzyskie okazje, będzie Wam smakowała również na co dzień. Koniecznie spróbujcie! Jest super!


Tarte aux Pommes czyli Alzacka Tarta z Jabłkami

Składniki na formę o śr. 26 cm:

Ciasto:
  • 200g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
  • 2 jaja
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
  • 4 kwaskowe jabłka

Wykonanie:

Ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i schładzamy  w lodówce przez 30 minut
  • Ciasto rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 200C

Nadzienie: 
  • Jaja miksujemy z cukrem, śmietanką i cukrami. 
  • Na podpieczonym spodzie układamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki. 
  • Następnie wylewamy na nie masę śmietankę.
  • Całość pieczemy ca 30- 40 minut w temperaturze 200C



Życzę Wam Smacznego! :-)


COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię tarty, fajnie znaleźć nowy przepis i to na dodatek przypadkowo

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print