sobota, 5 marca 2016

Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą





Charlotta vel Szarlotta (dla mnie) - Szarlotka (dla większości) to jedno z tych ciast, które jak żadne inne (no, może oprócz drożdżowego :-)) kojarzy mi się z domowym ciepełkiem i weekendową błogością.
Szare, chłodne przedwiośnie to aż nadto wystarczający powód, by szybciutko zagnieść kruche ciasto oraz wypuścić na wolność solidną porcję antonówek, uwięzionych w słoikach jeszcze u schyłku lata....
No i ten zapach cynamonu, wydobywający się z piekarnika... ech....!


Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą


Składniki na tortownicę o śr. 26-28 cm:


Ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 50g cukru
  • 150g masła

Nadzienie:
  • ok. 1,5 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara  reneta)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100g cukru
  • 1 solidna łyżka masła
 Beza:
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 2płaskie  łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. 
  • Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim spód tortownicy.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce przez 20 minut

Nadzienie:
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
  • W sporym naczyniu roztapiamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i starannie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do chwili aż owoce nieco nam zmiękną. Na końcu wsypujemy mielony cynamon. Ponownie mieszamy. 
  • Uwaga: można użyć również gotowych jabłek czyli takich wprost ze słoika. 
Beza:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie dodając po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę i starannie mieszamy.
Instrukcja montażu:
  • Tortownicę z ciastem wyciągamy z lodówki.
  • Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie.
  • Całość wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnika
  • Po tym czasie tortownicę wyjmujemy, a na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę z białek.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  • Gotowe wyjmujemy i studzimy.
  • Następnie łakomie wcinamy :-)





Życzę Wam Smacznego! :-)

COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 

2 komentarze:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print