sobota, 20 sierpnia 2016

Tarta z Cukinią, Cukrową Cebulą , Pomidorami i Curry





Taka tarta najpyszniej smakuje w sierpniu.
 Pomidorowa pełnia sezonu, obficie owocujące cukinie, delikatna cukrowa cebula, a do tego mieszanka przypraw curry czyli będący kropką nad "i" łyk orientu.
Prosto jest i... bezpretensjonalnie, a do tego sierpniowo-sezonowo tak, że już chyba bardziej nie można...
Dacie się zaprosić na kawałek tarty? 








Tarta z Cukinią, Cukrową Cebulą , Pomidorami i Curry


Składniki na formę o śr. 28 cm:

Kruchy spód: 
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • 2 średnie cukinie
  • 3 pomidory
  • 1 duża cukrowa  cebula + 1 malutka
  • 2 jaja
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 dorodny ząbek czosnku
  • curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Kruchy spód:
  • Z mąki, masła, soli i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy

Nadzienie:
  • Cukinie obieramy ze skóry. 1,5 kroimy w kostkę, a  połówkę kroimy w plastry.
  • Dużą cebulę kroimy w kostkę, a małą w piórka 
  • 2 pomidory sparzamy , pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę,  a jednego ( w skórce) kroimy  w plasterki. 
  • Cukinię pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię wraz z pokrojona w kostkę cebulą oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażamy  chwilę na oliwie, na koniec dodając pokrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy solą, pieprzem i curry.
  • Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajami , delikatnie doprawiamy solą morską i pieprzem
  • Na podpieczonym spodzie wykładamy cukinię z cebulą i pomidorami, zalewamy śmietanowo-jajecznym płynem. Na wierzchu układamy plastry cukinii oraz pomidora. Oprószamy pieprzem i posypujemy cebulowymi piórkami. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C.


Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry



2 komentarze:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print