niedziela, 7 października 2012
Poczciwa stara babka... marmurkowa :-)
Kto nie zna babki marmurkowej????
Tę babę znają wszyscy i .. prawie wszyscy lubią. Prosta i niewyszukana. Dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Sentyment, domowy smak i łatwość wykonania sprawiają, że co jakiś czas chętnie do niej wracamy.
Składniki na formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm:
375 g mąki pszennej
270g cukru + 20g dodatkowo do części kakaowej
300g miękkiego masła
5 jaj
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
20g kakao
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól oraz ekstrakt z wanilii. Następnie kolejno wbijamy jaja. W dwóch porcjach wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem (na razie wlewamy tylko 3 łyżki). 2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, a do pozostałej części dodajemy kakao, 20g cukru oraz 2 łyżki mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Pieczemy około 60 minut w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
takiej babce nigdy się nie mogę oprzeć!:)
OdpowiedzUsuńTaką babkę często piekła moja mama.
OdpowiedzUsuńTaka babka od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńoch, całe wieki nie jadłam babki..
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku - czyli to, co tygryski lubią najbardziej (a przynajmniej ja;))
OdpowiedzUsuńKlasyka:) u mnie na Święta zawsze jest babka koniecznie z kakaem:)
OdpowiedzUsuńprzepyszna klasyka :) mój smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńStare przepisy , nie oznaczają złe przepisy:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są te sprawdzone:))
Klasycznie i pysznie! bardzo lubię, smak mojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńBabuszka staruszka najlepsza na świecie ;]
OdpowiedzUsuńsama chyba nigdy nie robiłam marmurkowej... koniecznie do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuń