Prościej i szybciej już się chyba nie da:-). Opakowanie ciasta francuskiego zwykle jest
w lodówce. Jabłka do szarlotki co roku, późnym latem, zamykam w słoikach. Dzięki temu, wszystko co potrzebne do strucli, mam zawsze pod ręką. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie trwa krótko, więc jak się dobrze uwinąć, to po nieco ponad półgodzinie możemy już raczyć się ciachem. Błyskawiczny, pyszny pomysł na słodkie co nieco.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - użyłam wersji light (o 30% tłuszczu mniej)
0,5 l słoik musu jabłkowego
1 rozkłócone jajo
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mus jabłkowy:
składniki i sposób wykonania znajdziecie TUTAJ
Strucla:
1. Arkusz ciasta rozkładamy i dzielimy na 3 części. Środkową pozostawiamy nietkniętą, a w 2 pozostałych wycinamy po skosie ( w jodełkę) paseczki.
2. Na środkową część wykładamy mus jabłkowy.
3. Pleciemy warkocz - nakładając naprzemiennie paseczki na warstwę jabłek.
4. Surową struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy 20-25 minut.
Życzę Wam smacznego! :-)
Mniam, mniam, wygląda przepysznie...:)
OdpowiedzUsuńCzęsto używam tego ciasta do różnych wypieków...:)
Ps.
Zapraszam do mnie na rozdanie 4 super nagród wartości 300 pln
http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html
Na tym pierwszym zdjęciu wygląda jak drożdżowa;-) Bardzo fajny pomysł na szybkie ciasto:-)
OdpowiedzUsuńszkoda, że w mojej lodówce nie ma teraz francuskiego ciasta.. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmakowicie! Proste często znaczy lepsze. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na zawinięcie ciasta :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, strucla wygląda bardzo atrakcyjnie. Chętnie zjadłabym choć kawałeczek. :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę z lodami :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis - muszę wykorzystać :) :) :)
OdpowiedzUsuńfajnie zawinięta, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam taką struclę :) pięknie ją zawinęłaś :) miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuń