sobota, 7 czerwca 2014

Owsiane Babeczki z Truskawkami i Kremem Migdałowym



Wyszły malutkie, takie prawie na jeden ząb - muffinki w odrobinę zdrowszej wersji, bo z płatkami owsianymi i pełnoziarnistą mąką. Jednak, żeby nie było tak całkiem dietetycznie, to kremik proponuję do nich zuchwale rozpustny :-), a na wierzchu dorzucam po truskawie - to tak dla uspokojenia wyrzutów sumienia w związku z konsumpcją kremu :-).



Owsiane Babeczki z Truskawkami i Migdałowym Kremem

Składniki:
Babeczki:
suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej typ 650
1,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli
mokre składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajo
1/3 szklanki roztopionego i wystudzonego masła
Krem:
250ml mleka
3 żółtka  
1 laska wanilii
25g mąki pszennej 
15g mąki ziemniaczanej
100g masła
90g cukru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
Dodatkowo:
świeże truskawki do dekoracji

Wykonanie:
Babeczki: 
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C.
Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Wlewamy ekstrakt migdałowy. Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem masła). 
Owoce:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. 
Instrukcja montażu:
Wystudzone babeczki dekorujemy piramidkami z kremu migdałowego, każdą zwieńczając kawałkami truskawek.

Życzę Wam Smacznego! :-)
 

18 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! ; )
    Świetne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i jakie kuszące te Twoje babeczki, ślinka cienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne babeczki, a ten migdałowy kremik to musi być poezja :)

    Pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do przetestowania na własnym podniebieniu :-)

      Usuń
  4. Takie malutkie, zgrabniutkie :). Jutro wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że babeczki przypadną do ..smaku :-). Pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. O, ten krem "od rurek":) Tez go w weekend wypróbowałam do biszkoptu z truskawkami :), troszkę tylko zmieniłam proporcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo poczciwy, stary przepis na krem i sprawdza się świetnie w naprawdę wielu deserowych sytuacjach. :-)

      Usuń
  6. Ale smakowite babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, ale na ile babeczek wystarcza podana ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w dużej mierze zależy od rozmiaru papilotek, których użyjemy, ale myślę, że 10-14 sztuk.

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print