czwartek, 25 czerwca 2015

Bolo de Caneca czyli Brazylijskie Ciasto w Kubku



Mamy już kalendarzowe lato, ale pogoda za oknem zupełnie nie nastraja wakacyjnie. W taki dzień jak dziś, ochota na słodkie bywa naprawdę trudna do poskromienia, a w miejsce lżejszych deserowych zachcianek pojawia się ochota na konkret. Ciasta czekoladowe od zawsze kojarzą mi się z dawką solidnej, mocno poprawiającej nastrój słodyczy, więc bolo de caneca również świetnie sprawdzi się w takiej roli. Nie dość, że dobrze smakuje, to jest tak proste i błyskawiczne w przygotowaniu, że zrobicie je sobie z pewnością nie raz.
Ciasto w kubku jest znane w wielu miejscach na świecie, ale szczególną popularnością cieszy się w Brazylii.

Bolo de Caneca

Składniki:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ulubiony dodatek smakowy np. ekstrakt z wanilii, naturalny aromat pomarańczowy, skórka otarta z cytrusów etc.
Wykonanie:
  • Wszystkie składniki  umieszczamy w dużym, wysokim kubku (300 ml pojemności to niezbędne minimum) i bardzo dokładnie mieszamy. następnie wstawiamy na ca 3 minuty do mikrofalówki, ustawionej na maksymalną moc. Trzeba uważać przy wyjmowaniu, bo kubek może być naprawdę gorący.

Życzę Wam Smacznego! :-)

4 komentarze:

  1. Ja to puszyście wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś robiłam! świetnie sprawdza sie zimowa pora jako ogrzewacz do rąk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam mikrofali :)
    Ale na pociechę takie ciasto nadaje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę muusiała przetestować taki wypiek w pracy :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print