Mamy już kalendarzowe lato, ale pogoda za oknem zupełnie nie nastraja wakacyjnie. W taki dzień jak dziś, ochota na słodkie bywa naprawdę trudna do poskromienia, a w miejsce lżejszych deserowych zachcianek pojawia się ochota na konkret. Ciasta czekoladowe od zawsze kojarzą mi się z dawką solidnej, mocno poprawiającej nastrój słodyczy, więc bolo de caneca również świetnie sprawdzi się w takiej roli. Nie dość, że dobrze smakuje, to jest tak proste i błyskawiczne w przygotowaniu, że zrobicie je sobie z pewnością nie raz.
Ciasto w kubku jest znane w wielu miejscach na świecie, ale szczególną popularnością cieszy się w Brazylii.
Bolo de Caneca
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony dodatek smakowy np. ekstrakt z wanilii, naturalny aromat pomarańczowy, skórka otarta z cytrusów etc.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużym, wysokim kubku (300 ml pojemności to niezbędne minimum) i bardzo dokładnie mieszamy. następnie wstawiamy na ca 3 minuty do mikrofalówki, ustawionej na maksymalną moc. Trzeba uważać przy wyjmowaniu, bo kubek może być naprawdę gorący.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Ja to puszyście wygląda :D
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam! świetnie sprawdza sie zimowa pora jako ogrzewacz do rąk :)
OdpowiedzUsuńNie mam mikrofali :)
OdpowiedzUsuńAle na pociechę takie ciasto nadaje się idealnie :)
Będę muusiała przetestować taki wypiek w pracy :-)
OdpowiedzUsuń