sobota, 6 czerwca 2015

Naleśniki Owsiane - PYYCHA!!! :-)




Moje dziecko kocha naleśniki i mogłoby je jeść na okrągło, na zmianę z pierogami, leniwymi i kopytkami. Dla mnie, która najchętniej wykluczyłaby z Jego diety mąkę pszenną i cukier, lista ulubionych dań brzmi jak zły sen dietetyka...
Cóż jednak robić, gdy w grę wchodzi miłość?
Próbować sprytnie naginać rzeczywistość, tak by wilk był syty, a owca cała! :-)

Już niebawem szukajcie na blogu posta poświęconego dobrodziejstwom mąki owsianej . Ma ona tak wiele zalet, że postanowiłam dedykować jej cały osobny wpis.





Naleśniki Owsiane

Składniki na 7-10 sztuk, w zależności od rozmiaru patelni:

  • ca 2 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:
  • Mleko mieszamy z jajami, wlewamy wodę, olej i dosypujemy mąkę wraz solą. 
  • Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta
  • Ciasto wylewamy porcjami na gorącą patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  • Podajemy na słodko lub wytrawnie z ulubionymi dodatkami


Życzę Wam Smacznego! :-)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda. Nam te naleśniczki smakują ogromie! :-)

      Usuń
  2. A mąkę owsianą kupujesz w sklepie? Bo jeszcze takiej nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lepiej zaopatrzonych sklepach widziałam ją wielokrotnie, ale ja kupuję akurat na platformie Lokalny Rolnik.pl. Można tez przygotować ją samodzielnie mieląc w pył najzwyklejsze płatki owsiane.

      Usuń
  3. Jadłam, potwierdzam, że są pyszne. Mąkę owsianą mam "na stanie" i czasem dodaję ją do naleśników czy racuchów:)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print