Moje dziecko kocha naleśniki i mogłoby je jeść na okrągło, na zmianę z pierogami, leniwymi i kopytkami. Dla mnie, która najchętniej wykluczyłaby z Jego diety mąkę pszenną i cukier, lista ulubionych dań brzmi jak zły sen dietetyka...
Cóż jednak robić, gdy w grę wchodzi miłość?
Próbować sprytnie naginać rzeczywistość, tak by wilk był syty, a owca cała! :-)
Już niebawem szukajcie na blogu posta poświęconego dobrodziejstwom mąki owsianej . Ma ona tak wiele zalet, że postanowiłam dedykować jej cały osobny wpis.
Naleśniki Owsiane
Składniki na 7-10 sztuk, w zależności od rozmiaru patelni:
- ca 2 1/3 szklanki mąki owsianej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody mineralnej gazowanej
- 2 jaja
- szczypta soli
- łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Mleko mieszamy z jajami, wlewamy wodę, olej i dosypujemy mąkę wraz solą.
- Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta
- Ciasto wylewamy porcjami na gorącą patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Podajemy na słodko lub wytrawnie z ulubionymi dodatkami
Życzę Wam Smacznego! :-)
ale pysznosci :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Nam te naleśniczki smakują ogromie! :-)
UsuńA mąkę owsianą kupujesz w sklepie? Bo jeszcze takiej nie widziałam
OdpowiedzUsuńW lepiej zaopatrzonych sklepach widziałam ją wielokrotnie, ale ja kupuję akurat na platformie Lokalny Rolnik.pl. Można tez przygotować ją samodzielnie mieląc w pył najzwyklejsze płatki owsiane.
UsuńJadłam, potwierdzam, że są pyszne. Mąkę owsianą mam "na stanie" i czasem dodaję ją do naleśników czy racuchów:)
OdpowiedzUsuńCzyli...jest nas więcej! ;-)
Usuń