piątek, 3 października 2014

Rustykalny Jabłecznik z Cynamonem i Połówkami Owoców





Powiem tak - ciacho jest pyszne, choć być może wyglądem nie oszałamia. Jest więc też świetnym przykładem na to, że nie należy sądzić po pozorach, bo można się srogo pomylić. Cynamon i jabłka - połączenie klasyczne i mało oryginalne, ale dla mnie, niezmiennie, ten duet to harmonijny ideał. Ciasto smakuje najlepiej serwowane na ciepło. To jeden z najpyszniejszych jabłeczników pośród tych, które są już na blogu. Nie waham się ani chwili i przyznaję mu I miejsce ex aequo z Plackiem szwajcarskim z jabłkami i calvadosem .
Macie ochotę na kawałek? 




 

Rustykalny Jabłecznik z Cynamonem i Połówkami Owoców
 
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm lub formę z karbowanym, dość wysokim brzegiem o śr 26 cm:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta
  • 200g miękkiego masła
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do ciasta + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania wierzchu
  •  6-7 niedużych jabłek

Wykonanie:
  • Masło ucieramy z cukrem i cynamonem, kolejno wbijając jaja. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy mleko. Całość starannie mieszamy. 
  • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Połówki nacinamy nożem, tak jak byśmy chciały pokroić je w plasterki.
  • Tortownicę lub okrągłą formę z karbowanym brzegiem wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją ciastem. Jabłka kładziemy na cieście, nacięciami do góry. Posypujemy 1 łyżką cukru wymieszaną z  łyżeczką cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160C.



Życzę Wam Smacznego! :-)

20 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie. Te jabłuszka na górze, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rustykalny jabłecznik, to coś w sam raz dla mnie ;) Jabłka i cynamon, to para doskonała, a ciacho wygląda wspaniale i bardzo rustykalnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdeczne dzięki za miłe słowa :-). Rzeklabym, że smakuje też rustykalnie :-)

      Usuń
  3. Dzisiaj wyprobuje,dziekuje za przepisy,pozdrawiam z podkarpacia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i ciekawa jestem wrażeń :-)

      Usuń
  4. Wygląda jak ten, który robiła moja babcia...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo ona ma cos takiego tradycjnie-babcinego w sobie również :-)

      Usuń
  5. Zabieram się do pieczenia, dam znac co wyszlo dla poczatkujacej gospodyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na wrażenia :-)

      Usuń
  6. Jabłko i cynamon to duet idealny!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto z jabłkami jesienią być musi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obok tego ze śliwkami....koniecznie! :-)

      Usuń
  8. Wygląda tak domowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm :) musi być pyszna,szarlotki,,jabłeczniki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, z chęcią zrobię taką szarlotkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print