niedziela, 1 maja 2016

Tarta z Gruszkami, Crème Pâtissière i Konfiturą Morelową




Długi majowy weekend trwa. Pogoda wprawdzie zupełnie nienajgorsza i nie ma gwałtownej potrzeby, by szukać poprawiaczy nastroju, ale ja jestem zdania, że warto mieć małe słodkie co nieco na podorędziu. Zawsze! ;-)






Tarta z Gruszkami, Crème Pâtissière i Konfiturą Morelową

Składniki na formę o śr. 26-28 cm:

Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajo

Crème Pâtissière:
  • 1 litr mleka lub 500ml mleka + 500ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru lub cukru pudru
  • 8 dużych żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  •  laska wanilii

Dodatkowo:

  • 800g twardych gruszek
  • słoiczek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej


Wykonanie:

Ciasto kruche:
  •  Z mąki, masła jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.


Crème Pâtissière:
  • Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotowujemy z mlekiem (lub z mlekiem i śmietanką), odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.
  • Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
  • Masę jajeczna wlewamy do mleka i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .
  • Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Lekko przestudzony wykładamy na podpieczony spód.

Dodatkowo:
  • Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy nasiennie gniazda i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy je na warstwie rème pâtissière
  • Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy. Smarujemy nią wierzch naszej tarty.
  • Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
 




Collagenoholics - Kolagenoholicy Poski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie skóry





Życzę Wam Smacznego! :-)

1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print