wtorek, 3 maja 2016

Tarta ze Szpinakiem, Fetą i Pomidorami





Nie ma jak tarta! Słodka czy wytrawna, na spodzie kruchym albo z ciasta francuskiego...
Wybór smaków, składników jest nieograniczony, a na dodatek świetnie wygląda i  z reguły wszystkim smakuje.
Czy znacie bardziej uniwersalne danie?

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych wytrawnych połączeń.






Tarta ze Szpinakiem Fetą i Pomidorami

Składniki na formę o śr.26-28 cm

Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 duże jajo

Farsz:
  • opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
  • 140g sera feta
  • 4-5 jaj  ( w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 duży pomidor
  • 2 małe ząbki czosnku lub  1 dorodny
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Ciasto:
  •  Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Farsz:


  • Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plasterki. Można wykorzystać pomidorki koktajlowe - tak jak zrobiłam to ja tym razem, ale wówczas nie pozbawiamy ich skórki i przekrawamy na połówki.
  • Szpinak wrzucamy na patelnię na odrobinie masła klarowanego, podgrzewamy mieszając aż nam się całkowicie rozmrozi i wyparuje ew. nadmiar wody. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, odrobinkę soli i pieprzu.
  • Fetę rozdrabniamy/rozcieramy palcami na mniejsze kawałki
  • Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale bardzo delikatnie. 
  • Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę szpinaku , a następnie posypujemy ją rozkruszoną fetą. Całość zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora. Pomidora posypujemy pieprzem i oregano.
  • Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C grzałka góra dół)



Collagenocholics - Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się skóry


Życzę Wam Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. lubię takie tarty, to są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tarty! Ale muszę przyznać, że troszkę przypomina pizzę z wyglądu :D

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print