niedziela, 17 kwietnia 2016

Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem




Dzisiejszym wpisem po raz kolejny debiutuję na swoim własnym blogu. Do tej pory  zamieszczałam przepisy jedynie na słodkości oraz domowe trunki i napoje bezalkoholowe.
Ta oto krucha tarta początkuje cykl wypieków wytrawnych. Mam nadzieję, że pomysł rozszerzenia asortymentu przypadnie Wam do gustu?






Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem

Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm:

Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajo L lub XL

Nadzienie:
  • 2 dorodne pory
  • 180g koziego sera pleśniowego typu roladka
  • 5 jaj L lub XL
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5 łyżek mascarpone
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Ciasto kruche:
  • Z mąki, masła jajka i soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Nadzienie:
  • Białe części pora kroimy w półplasterki i szklimy na maśle, solimy.
  • Jaja mieszamy z mascarpone i śmietaną. Dodajemy tymianek. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Kozią roladkę kroimy w plasterki
  • Na podpieczonym spodzie układamy pora, zalewamy go masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu, równomiernie układamy kozi ser.
  • Całość pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół) 
  • Wyjmujemy z piekarnika, wcinamy na ciepło lub na zimno.





Collagenoholicks-Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry

Życzę Wam Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print