czwartek, 4 sierpnia 2016

Bezglutenowa Tarta z Porem i Serem Feta




Dziś będzie nie tylko bez glutenu, ale także bez zbędnych słów ;-) - krótko i węzłowato: wypróbowałam kolejną recepturę na kruchy bezglutenowy spód i spieszę się nią z Wami podzielić. O!
A gdyby kto chciał zajrzeć do wcześniejszej, niechaj wzrok wytęża: TU ;-)



Bezglutenowa Tarta z Porem i Serem Feta

Składniki na formę o śr.24-26 cm

Ciasto kruche:
  • 100g mąki ryżowej
  • 50 mąki kukurydzianej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g masła
  • 1 jajo
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 3 średnie pory
  • 150g sera feta
  • Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 2 jaja
  • 4-6 łyżek śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:

  • białe części porów kroimy  w cienkie półplasterki . Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy na oliwie, Przyprawiamy solą morską i tymiankiem.
  • W osobnym naczyniu mieszamy jaja ze śmietaną, dosmaczamy delikatnie solą morską i pieprzem
  • Pomidorki przekrawamy na ćwiartki
  • Na podpieczonym spodzie wykładamy podsmażone pory Zalewamy je śmietanową-jajeczną mieszanką. 
  • Wierzch solidnie posypujemy rozkruszoną fetą i dekorujemy pomidorkami. Posypujemy odrobiną tymianku.
  • Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C. 





Życzę Wam Smacznego! :-)


Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry 

2 komentarze:

  1. bardzo to apetyczne, moje smaki po prostu :) mąki ryżowej nie używałam, ale przymierzam się, więc i taka tarta w planie :) ściskam ciepło, Kasiu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z fetą? Coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print