Akademia. Widok od ul. Różanej |
jeden ze styczniowych wieczorów spędziłam w warszawskiej restauracji Akademia.
Muszę przyznać, że początki mojej znajomości z Akademią nie były łatwe. Szwankowała komunikacja i miałam spore problemy, by umówić się na wizytę. Był nawet taki moment, kiedy straciłam już nadzieję... Na szczęście, zły los odwrócił się na pięcie i poszedł sobie w siną dal, a wraz nim zniknęły wszelkie komplikacje. Moja kolacja odbyła się, o czym za chwilę, ze szczegółami Wam opowiem.
Fot. Akademia |
Idąc dalej ludzkim tropem, należałoby wspomnieć, że oprócz w/w znanej twarzy, restauracja ma jeszcze 2 solidne filary: szefa kuchni Grzegorza Nowakowskiego oraz Andrzeja Pągowskiego, który sprawuje nad całością opiekę artystyczną.
fot. Akademia |
Akademię odwiedzamy w piątkowy wczesny wieczór. Mimo atrakcyjnej pory, w lokalu jest nie więcej niż 10 gości. Dla mnie to wymarzona sytuacja, gdyż nie cierpię tłumu, a poza tym zakładam, że w takich okolicznościach łatwiej mi będzie robić fotki. Na wstępnych założeniach jednak się kończy, gdyż rodzaj oświetlenia w restauracji choć sprzyja biesiadowaniu, to przy fotografowaniu z pewnością nie pomaga.
W strefie chillout'u |
fot. Akademia |
Od pierwszej do ostatniej sekundy pobytu byliśmy otoczeni troskliwą, dyskretną opieką Pana Pawła - menedżera Akademii. Pojawiał się dokładnie wtedy, gdy było to potrzebne, po czym niepostrzeżenie znikał, by pojawić się znowu, gdy sytuacja tego wymagała. Nieczęsto spotyka się taki takt i wyczucie wśród przedstawicieli tej grupy zawodowej.
Carpaccio wołowe z rukolą i pudrem truflowym |
Nieostra (na foto!) :-) sezonowana polędwica wołowa z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem oraz sosem z sera pleśniowego |
Sezonowana polędwica wołowa z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem i sosem z sera pleśniowego (86 zł) - mięso bez wątpienia świetne jakościowo, natomiast całość kompozycji umiarkowanie w moim guście. Współbiesiadnicy byli jednak innego zdania i nie mieli do potrawy żadnych zastrzeżeń.
Dorsz na włoskiej kapuście z puree pietruszkowym (60 zł) - być może z opisu danie nie zapowiada się zachęcająco (mi od razu przywodzi na myśl kapuściane aromaty), ale w rzeczywistości jest kwintesencją delikatności. Ryba świetna! Zachwyciło mnie również puree z pietruszki. Pozycja z pewnością godna polecenia.
Spaghetti alla carbonara (35 zł) - mój syn jest miłośnikiem i koneserem tej potrawy. Jadł ją w wielu miejscach, w różnych odsłonach i autorytatywnie stwierdził, iż ta w Akademii była zdecydowanie najlepsza ze wszystkich, z którymi miał do czynienia, a jego zdanie, uwierzcie, w tym temacie naprawdę wiele znaczy.
Spaghetti alla carbonara |
lody waniliowe (8 zł/gałka) - niby zwykle lody waniliowe z truskawkami, ale jakościowo znakomite i po prostu pyszne,
Lody waniliowe |
Crème brûlée |
Również nieostry :-) fondant czekoladowy z nitro pudrem z białej czekolady |
Restauracja AKADEMIA
ul. Różana 2, 02-548 Warszawa
tel.: 22 828 99 11
tel.kom.: 784 902 902
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - Sobota od 12:00 do 22:00
Niedziela od 12.00 do 20.00
Wystrój bardzo zachęca. Klimatycznie:-) Nie wiem z czym to jest związane ale miałam podobny problem z komunikacją z jedną z naszych restauracji. Byłam zdziwiona, bo na FB są bardzo aktywni reklamując siebie;-) Ten dorsz brzmi mi najlepiej:-)
OdpowiedzUsuńZa kontakty zwykle odpowiada menedżer, choć w naszej restauracji była dziwna sytuacja, bo menedżerów było 2 - facet i kobitka. Wtedy trudniej dojść i ocenić kto zawinił.
UsuńA co do dorsza..owszem był naprawdę świetny. Mi jeszcze szalenie smakował czekoladowy fondant.
Bardzo ładny wystrój ale ceny dosyć wygórowane.
OdpowiedzUsuńCeny, faktycznie, do najniższych nie należą, ale jedzenie jest naprawdę świetnej jakości i bardzo smaczne.
UsuńFajnie, że nie cukrujesz, tylko piszesz szczerze, jeśli coś Ci się nie podobało. Dzięki temu recenzja zyskuje na wiarygodności. Chętnie się do Akademii wybiorę, skoro tak dobrze tam karmią. :)
OdpowiedzUsuńDokładam wszelkich starań, by moje relacje były rzetelne i uczciwe, choć pozbycie się subiektywizmu jest oczywiście niemożliwe. Bardzo dziękuję za miłe słowa! :-)
Usuńbardzo ładny wystrój:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo przyjemny i dopracowany w najdrobniejszym szczególe.
UsuńFajny lokal. Bardzo podoba mi się i wnętrze i menu. Przyłączam się do opinii Joanny - nie należy się podlizywać, bo wtedy w recenzji wychodzi zafałszowany obraz. Parę razy już się nacięłam za sprawą różnych "recenzentów".
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę, by było prawdziwie i bez lukru.
UsuńBardzo fajnie wygląda ta restauracja, podoba mi się wnętrze :) Może kiedyś uda mi się wybrać do niej :)
OdpowiedzUsuńWnętrze jest szalenie przyjemne. Warto się wybrać jednak przede wszystkim ze względu na pyszną kuchnię.
UsuńWygląda świetnie i dania ciekawe :) Gdybym miała okazję to bym tam poszła!
OdpowiedzUsuńŁucjo, bardzo serdecznie Ci polecam, bo karmią super i, jak zauważyłaś,w bardzo przyjemnym otoczeniu. :-)
Usuń