poniedziałek, 19 maja 2014

Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano



Do tej pory było u mnie wyłącznie na słodko, ale od dziś to się zmieni, bo oto do akcji wkraczają wypieki wytrawne. Na dobry początek: chleb jogurtowy z cukinią i oregano.To taki zwykły, codzienny chlebek. Smaczny i prosty do przygotowania. Miąższ jest mięciutki i delikatny, a dodatek oregano ciekawie podkręca smak. Cukinia, jak to w wypiekach z jej udziałem, w smaku pozostaje niewyczuwalna. Mi chlebuś spodobał się bardzo. Ciekawe, czy Wam również przypadnie do gustu?

Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano
źródło: Eksplozja Smaku

Składniki:
800g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 nieduża cukinia
400ml jogurtu naturalnego
50ml oliwy z oliwek
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Jogurt podgrzewamy do temperatury 37 C, a następnie jego niewielką ilością zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Potem dodajemy pozostały jogurt, odciśniętą cukinię, oliwę, sól, cukier, oregano oraz mąkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia na ca 40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy bochenek (składając ciasto do środka) i umieszczamy go w koszu, złączeniem do góry. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę,  na wierzchu robimy dekoracyjne nacięcia i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 225C. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ca 30 min.Studzimy na kratce i..wcinamy.

Życzę Wam Smacznego! :-) 



12 komentarzy:

  1. nie ma to jak domowe, świeże pieczywko:) najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak tu się nie zgodzić? Pewnie, że najlepsze! :-)

      Usuń
  2. wygląda świetnie, bardzo lubię takie domowe chlebki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). Pieczywko własnoręcznie przygotowane najlepiej smakuje..

      Usuń
  3. Chlebek wspaniały.... szkoda, że wypieki jogurtowe mi nie wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chlebek nie może się nie udać :-)

      Usuń
  4. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi by zasmakował, jestem pewna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że ja też jestem tego.. pewna.. ;-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print