poniedziałek, 19 maja 2014

Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano



Do tej pory było u mnie wyłącznie na słodko, ale od dziś to się zmieni, bo oto do akcji wkraczają wypieki wytrawne. Na dobry początek: chleb jogurtowy z cukinią i oregano.To taki zwykły, codzienny chlebek. Smaczny i prosty do przygotowania. Miąższ jest mięciutki i delikatny, a dodatek oregano ciekawie podkręca smak. Cukinia, jak to w wypiekach z jej udziałem, w smaku pozostaje niewyczuwalna. Mi chlebuś spodobał się bardzo. Ciekawe, czy Wam również przypadnie do gustu?

Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano
źródło: Eksplozja Smaku

Składniki:
800g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 nieduża cukinia
400ml jogurtu naturalnego
50ml oliwy z oliwek
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Jogurt podgrzewamy do temperatury 37 C, a następnie jego niewielką ilością zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Potem dodajemy pozostały jogurt, odciśniętą cukinię, oliwę, sól, cukier, oregano oraz mąkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia na ca 40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy bochenek (składając ciasto do środka) i umieszczamy go w koszu, złączeniem do góry. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę,  na wierzchu robimy dekoracyjne nacięcia i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 225C. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ca 30 min.Studzimy na kratce i..wcinamy.

Życzę Wam Smacznego! :-) 



12 komentarzy:

  1. nie ma to jak domowe, świeże pieczywko:) najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak tu się nie zgodzić? Pewnie, że najlepsze! :-)

      Usuń
  2. wygląda świetnie, bardzo lubię takie domowe chlebki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-). Pieczywko własnoręcznie przygotowane najlepiej smakuje..

      Usuń
  3. Chlebek wspaniały.... szkoda, że wypieki jogurtowe mi nie wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
  4. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi by zasmakował, jestem pewna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że ja też jestem tego.. pewna.. ;-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print