środa, 27 sierpnia 2014

Kostka Porzeczkowa lub Po Prostu Dowolnoowocowa :-)



Uwielbiam czerwoną porzeczkę za obłędny aromat. Gdyby stworzono linię kosmetyków z taką nutą zapachową, z pewnością stałabym się od niej poważnie uzależniona. Tymczasem, oprócz Aqua Allegoria by Guerlain, pozostaje mi jedynie wcinanie porzeczek w formie tradycyjnej. Lubię dodawać je do ciast i  kremów, bo swą cierpkością pięknie przełamują mocną słodycz.
Końcówka sierpnia nie jest typową porą na porzeczki, ale wciąż tu i ówdzie można je jeszcze spotkać. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można doń wykorzystać właściwie wszystkie owoce jagodowe - maliny, jagody, borówki, truskawki - w zależności od bieżącego sezonu oraz osobistych zachcianek smakowych.


Kostka Porzeczkowa

Składniki na blachę o wymiarach ca 30cmx24cm

Biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
 Krem:
  •  500ml śmietanki kremówki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Owoce:
  • 100-150g czerwonej porzeczki 

Wykonanie:

Biszkopt:
  • Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
  •  Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy do ciasta.
  • Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Biszkopt wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180C.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części (blaty).
Krem:
  • Śmietankę kremówkę mocno schładzamy w lodówce.
  • Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą, w ilości zapewniającej jej przykrycie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie trudności, możemy ją odrobinę podgrzać, pilnując by nie dopuścić do zagotowania się. Studzimy, od czasu do czasu mieszając.
  • Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno,  w trakcie wsypując cukier puder . Łączymy z przestudzoną żelatyną.
  • Teraz do kremu wrzucamy owoce. Mieszamy.
Owoce:
 Płuczemy pod bieżącą wodą. Obrywamy z gron.

Instrukcja montażu:
Na jednym z 2 biszkoptowych blatów rozprowadzamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę naszego kremu. Schładzamy w lodówce.


Życzę Wam Smacznego! :-)


6 komentarzy:

  1. extra ciacho:) poczęstuję się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, Kochana, i bierz tyle, ile tylko zapragniesz... :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Stawiam ją na równi z malinową. :-)

      Usuń
  3. Smakować musi obłędnie pysznie!
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do spróbowania! :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print