sobota, 18 października 2014

Jej Wysokość Żurawina! Galette i.. Omelette ;-)



O dobroczynnych właściwościach żurawiny wiedziały już nasze prababki. Współczesna nauka tylko potwierdza ludową mądrość - żurawina jest nieocenionym remedium na wiele schorzeń i przypadłości. Pomoże nam przy zapaleniu pęcherza, grypie, infekcji dróg oddechowych. Jest doskonałym antyseptykiem oraz bardzo bogatym źródłem witamin. Warto uwzględnić ją w jadłospisie, szczególnie  w okresie jesienno-zimowym. Jedzmy więc, cieszmy się nią i smakujmy, bo żurawinowy sezon akurat teraz jest w pełnym rozkwicie. Oto 3 propozycje - wszystkie, jak to u mnie, na mniej lub bardziej słodko :-)

GALETTE Z ŻURAWINĄ

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru brązowego
  •  6 łyżek lodowatej wody
  • 90g zimnego masła
Do posmarowania przed upieczeniem:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka zimnej wody
Nadzienie (konfitura z żurawiny):
  • 500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 250g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:

Ciasto:
  • Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i wkładamy na mi. 30 minut do lodówki. 
  • Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o śr. ca 30 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim nasze ciasto.
  • Od środka w stronę brzegów rozprowadzamy żurawinowy farsz, pozostawiając dookoła 4-5 cm, marginesy nienadzianego ciasta, które następnie zawijamy do środka, by osiągnąć efekt widoczny na zdjęciu.
  • Żółtko rozkłócamy z wodą i smarujemy nim zawinięte brzegi ciasta. Możemy dodatkowo posypać je odrobiną cukru.
  • Całość pieczemy przez ca 30 minut w temperaturze 200C.

Nadzienie (konfitura z żurawiny): 
  • Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
  • Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
  • Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy pragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.

współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox



OMLET CESARSKI Z KONFITURĄ (np. ŻURAWINOWĄ)

Składniki:

Omlet:
  • 100g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
Konfitura z żurawiny:
  • 500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 250g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Omlet:
  • Oddzielamy żółtka od białek
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
  • W drugim naczyniu ucieramy mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem
  • następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę i całość ze sobą mieszamy 
  •  Na patelni rozpuszczamy trochę klarowanego masła i równomiernie rozkładamy nasze ciasto. Smażymy z obu stron na mocno złocisty kolor.
  • Serwujemy obficie posmarowany konfiturą z ulubionych owoców
Konfitura z żurawiny:
  • Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
  • Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
  • Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy zapragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.


Życzę Wam Smacznego! :-)


10 komentarzy:

  1. Kurcze, szukałam własnie czegoś takiego. Dopiero co wróciłam z bazarku z 5kg świeżej żurawinki. Galette dziś powstanie - to pewne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 kg żurawinki......Muszę i ja dokonać podobnych zakupków niebawem :-)

      Usuń
  2. Jak wygląda przepysznie , aż spróbuję takie zrobić, po prostu uwielbiam twojego bloga za takie pyszności , chociaż jestem na diecie ; )

    http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować! Dzięki za miłe słowa! :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. a pewnie, że przepyszne - gdy z żurawiną, to nie może być inaczej. :-)

      Usuń
  4. Jak obiecałam tak zrobiłam. Galette wyszło cudnie! Konfitura palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurawiną, więc skusiłaś mnie tymi pysznościami :) Szczególnie omletem, pycha...

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print