piątek, 27 maja 2016

Truskawkowy Pewniak czyli Proste Śmietankowe Ciacho z Truskawami






Sezon truskawkowy 2016 rozpoczynam ciastowym pewniakiem, który zawsze i każdemu (taak!!!) się uda. Ciasto pięknie wyrasta, utrzymując owoce na wierzchu,  a do tego mimo stwarzanego pozoru, iż jest zwyczajne do bólu, ma ciekawy, bardzo kuszący śmietankowy posmak.

 




Truskawkowy Pewniak czyli Proste Śmietankowe Ciacho z Truskawami
Źródło: Moje Wypieki


Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Wykonanie:
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.
  • Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy.
  • Masło ucieramy  z cukrem na biała masę. Wbijamy jajo i wlewamy ekstrakt z wanilii. 
  • Do maślanej masy dodajemy przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. 
  • Tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy na niego nasze ciasto, na wierzchu rozkładając truskawki (miejscami przecięcia do góry) 
  • Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ca 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka.

 UWAGA:
  • Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.






Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu sie Skóry



Życzę Wam Smacznego! :-)

1 komentarz:

  1. Super, że do Cb trafiłam, akurat mamy sezon na truskawki i tarta jest świetnym pomysłem. A miałam dziś robić sernik na zimno z truskawkami i pokrzyżowałaś mi plany :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print