środa, 25 maja 2016

Kokosowe Gofry (Bezglutenowe!)




Gofry kokosowe wpadły mi  w oko na kilku kulinarnych blogach już dawno dawno temu, ale przyznam, że jakoś się nie składało. A to nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, a to ochoty na gofry...
Ostateczny impuls przyszedł wraz z wizytą bezglutenowej koleżanki z  jej bezglutenową pociechą.
Co by tu tak... słodkiego.. na szybko i przy okazji gluten free?
Pierwsze skojarzenie, najlepsze! Oczywiście, gofry kokosowe!







Gofry Kokosowe Bezglutenowe

Składniki: 
  • 400ml kokosowego mleka
  • 2 jaja
  • 170g mąki ryżowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym słodzidłem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej


Wykonanie:
  • Mleko kokosowe leciutko podgrzewamy, by stało się płynne
  • Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem cukru oraz soli
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz ubitej piany, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta
  • Na końcu dodajemy pia  z białek i delikatnie mieszamy
  • Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy
  • Podajemy z cukrem pudrem, konfiturami albo innymi ulubionymi dodatkami.
 





Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się Skóry

 



,
Życzę Wam Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. Z bita śmietaną i truskawkami najlepsze. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. morze deptak i gofry, lato wakacje z tym mi się kojarzy

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry, zawsze chciałam gofrownicę w domu może to już czas by kupic

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print