sobota, 9 lipca 2016

Bezglutenowa Tarta z Młodą Cukinią, Pomidorami i Ricottą




Nie wyobrażam sobie lata bez tarty z młodą cukinią - przynajmniej raz w sezonie musi się u nas pojawić. Czasem przyrządzam ją  z plastrami grillowanej cukinii, a niekiedy tak jak dziś w wersji ekspresowej, z nieobraną ze skórki i pokrojoną w cieniutkie plasterki. W połączeniu z cukrową cebulą, pomidorami oraz dodatkiem ziół, taka tarta jest dla mnie kwintesencją polskiego warzywnego lata.
Tym którzy woleliby z glutenem, polecam kruchy spód Z TEGO PRZEPISU

Bezglutenowa Tarta z Cukinią, Pomidorami i Serem Ricotta

Składniki na formę o śr. 28 cm:

Ciasto:
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
 Nadzienie: 
  • 2 nieduże młode cukinie 
  • 1 pomidor
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie sera ricotta (250g)
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • bazylia i oregano
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ciasto:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
  • 1 cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy  w cienkie półplasterki . Wrzucamy razem na patelnię i lekko podsmażamy na oliwie, z dodatkiem ząbka czosnku. Przyprawiamy odrobiną oregano.
  • W osobnym naczyniu mieszamy 3/4 opakowania ricotty z jajkami oraz śmietaną, dosmaczamy delikatnie solą morską i pieprzem
  • Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plastry
  • Drugą cukinię kroimy w cienkie plasterki 
  • Na podpieczonym spodzie wykładamy podsmażoną cukinię  z cebulą.Zalewamy ją naszą serowo-śmietanową-jajeczną mieszanką. Na wierzchu rozkładamy plastry cukinii i pomidora. Posypujemy szczypta oregano i szczyptą bazylii. na końcu  na całej powierzchni rozkruszamy pozostałą część ricotty.
  • Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C.







Życzę Wam Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na tartę :) Ja zazwyczaj robię je na słodko, ale chyba spróbuję innego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiłam tarty na słodko ale ten przepis mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print