środa, 30 lipca 2014

Carrot Cake z Młodej Marchwi wg. Gordona R.



Słodziutka, chrupiąca i delikatna - taka ona jest ta młoda marchew. Jakoś zawsze dotąd, ciasto marchewkowe kojarzyło mi się wyłącznie jesienno-zimowo. Dziś jednak łamię ten stereotyp i częstuję Was nim w środku lata. Mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie chociaż po kawałeczek?
Na blogu od dawna jest już  ciasto marchewkowe z ananasem,a  teraz do pary dołącza kolejne karotkowe, tym razem wg. przepisu Gordona R.
 


CARROT CAKE Z MŁODEJ MARCHWI
źródło: Gordon Ramsay Recipes.com + moje istotne 3 grosze :-)

Składniki na tortownicę o śr 24 -26 cm ( w zależności od tego jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać): 

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki drobno startej młodej marchwi ( zwykle to 6-7 średniej wielkości sztuk)
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Polewa-Krem:
  • 165g kremowego śmietankowego serka
  • 1/4 szklanki miękkiego solonego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • włoskie orzechy do dekoracji
Wykonanie:

Ciasto:
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175C
  • Tortownicę wykładamy aluminiowa folią, brzegi jej pozostawiając na zewnątrz (przekładając pod obręczą). Folię smarujemy cieniutko tłuszczem i posypujemy mąką.
  • W jednym naczyniu mieszamy razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, sól.
  • W misie miksera łączymy ze sobą: olej, sok jabłkowy, jaja, ekstrakt z wanilii.
  • Następnie suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi.
  • Do uzyskanej masy wrzucamy startą marchew i posiekane orzechy. Całość starannie mieszamy.
  • I przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. 
  • Pieczemy ca 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa-Krem
  • W misie miksera ucieramy serek z masłem oraz ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
  • Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się nam połączą.
Instrukcja montażu:
  • Ciasto wyjmujemy  z piekarnika i pozostawiamy  w tortownicy na 10-15 minut.
  • Odpinamy obręcz, wyjmujemy ciasto i stawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
  • Wierzch ciacha smarujemy obficie polewą, dekorujemy orzechami i/lub czym tylko dusza zapragnie.
Życzę Wam Smacznego! :-)  




17 komentarzy:

  1. ciasto marchewkowe uwielbiam jeść w zimę z kubkiem gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano właśnie..zimą, bo z latem mało komu się ono kojarzy...

      Usuń
  2. Jak przepis Gordona to muszę wypróbować! Marchewkowe to jedno z moich ulubionych, więc chętnie wpadnę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chętnie korzystam z przepisów Gordona, a na ciacho zapraszam :-)

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, odnotowałam :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz trzeba jeszcze wypróbować :-)
      Pozdrawiam również :-)

      Usuń
  4. dawno nie piekłam:) aaa tak kocham marchewkowe ciacha:) twoje wygląda znakomicie, aż ślinka cieknie na ten widok;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci bardzo - przepis sprawdził się wyśmienicie :-)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda pysznie :) Bardzo lubię ciasta marchewkowe, ale piekę je właśnie jesienią/zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje pierwsze marchewkowe upieczone latem - na chłodniejsze wakacyjne dni pasuje doskonale :-)

      Usuń
  6. Ciasto marchewkowe w Twoim wykonaniu jest niesamowicie kuszące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj, jak mi przyjemnie! Dziękuję. :-)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda, lubię takie ciacha :) Zapraszam na konkurs http://xcookandlookx.blogspot.com/2014/08/stuletnia-gospoda-katarzyna-majgier.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, moje ulubione ciasto marchewkowe;-)
    U mnie dziś też warzywnie - ciasto z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie czekoladowe z cukinią?
      Też takie piekę od czasu do czasu...

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print