Przynętę, chyba nieświadomie, zarzuciła Kass, a ja szybciutko połknęłam haczyk. Kiedy kilka dni temu zobaczyłam u Niej ciasto orzechowe z ananasem i truskawkami, wiedziałam, że takie lub podobne powstanie niebawem również w mojej kuchni. Połączenie owoców jawiło mi się na tyle cudowne, że czułam, iż nie spocznę, dopóki się nim nie nasycę.
Jednak, jako leniwa gospodyni:-), szybko odrzuciłam wizję łuskania i mielenia orzechów, których wielki kosz trzymam w domu jeszcze od jesieni. Kupno mielonych nie wchodziło w grę, bo wówczas prócz leniwej, okazałabym się gospodynią rozrzutną i pozbawioną rozsądku....:-)
Chcąc nie chcąc, zostałam "zmuszona":-) do zmiany koncepcji i w ten sposób, zamiast orzechowego, powstało ciasto jogurtowe - lekkie, wilgotne, a co najważniejsze, przesiąknięte zapachem truskawek i ananasa.
Smakowitego weekendu Wam życzę! :-)
Ciasto Jogurtowe z Ananasem i Truskawkami
Składniki na tortownicę o śr 24-26 cm:
360g mąki pszennej
120g cukru
125 ml oleju
300g jogurtu naturalnego
2 jaja L lub XL
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
7-9 plastrów ananasa z puszki lub świeżego - liczba uzależniona od rozmiaru tortownicy
kilka truskawek - poza sezonem moga być mrożone
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie kolejno dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką do chwili, aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy owoce. Jeśli korzystamy z ananasa z puszki, należy go wcześniej porządnie odsączyć na sitku.
Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170C. Gotowość do opuszczenia piekarnika sprawdzamy tradycyjnie czyli drewnianym patyczkiem.
Uwagi:
1.Ciasto bardzo ładnie (wysoko) wyrasta, a warstwa owoców jest dosyć cienka, więc lepiej użyć tortownicy o śr. 26 cm. Ja piekłam w mniejszej - 24 cm i uważam, że ciasta było za dużo (było zbyt wysokie).
2. Składniki ciasta jogurtowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Super! W wersji nie odwracanej też wygląda pyysznie:))
OdpowiedzUsuńPlastry ananasa prezentują się bardzo dekoracyjnie w obydwu wersjach.
UsuńA owoce kiedy wkładamy przed upieczeniem czy dopiero po?
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy owoce po upieczeniu ciasta czy przed żeby się razem piekły
OdpowiedzUsuńOwoce pieką się razem z ciastem:-). Opis wykonania uzupełniony! Dzięki za czujność! :-)
UsuńBardzo efektowne ciacho aż sama ma ochotę je zrobić, tylko gdzie kupić teraz truskawki? chyba tylko mrożone:)
OdpowiedzUsuńŚwieże truskawki można kupić teraz w hiper i supermarketach oraz lepszych warzywniakach. Sprzedają je w takich małych plastikowych pojemniczkach 0,25 i 0,5 kg. Ja swoje kupiłam w Lidlu.
UsuńŚwietny przepis, zapisałam już sobie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDzięki, Agnieszko! Ciekawe, czy Ci zasmakuje? :-)
UsuńSądząc po składnikach - innej opcji nie ma :)
Usuńmam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńa jestem już po kilku kawałkach ciasta;)
Zazdroszczę tych kilku kawałków na koncie, bo jakże rozkoszne musiałaś mieć w związku z tym przedpołudnie! :-) Ja dopiero zasiadam z kawą i będę debiutować - kawałek nr 1 własnie wylądował na talerzyku:-))
UsuńZaiste, imponujco się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, Moja Droga! :-)
Usuńrobiłam też to odwrócone ciasto :) jest bardzo słodkie, ale pyszne ;) nie wpadłabym, żeby dać truskawki, super pomysł, ja miałam wisnie u siebie :)
OdpowiedzUsuńAle to nie jest odwrócone ciacho:-) - to typowe jogurtowe z owocami na wierzchu i wcale nie jest za słodkie:-).
UsuńJogurtowe, pewnie tak pyszne jak na maślance, a może nawet pyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńJogurtowe i maślankowe , moim zdaniem, wychodza bardzo podobne w gruncie rzeczy...
Usuńpysznie wygląda:) a truskawki niestety teraz smakują jak nie truskawki, chyba że ktoś ma zapas mrożonych:)
OdpowiedzUsuńGeneralnie tak, ale udało mi się kupić świeże truskawki, które pachniały jak truskawki:-) i były zaskakująco dobre w smaku. Sama byłam tym zdziwiona...
UsuńJa zatrudniłam ludzi do łuskania orzechów :D Bardzo lubię ciasta jogurtowe. Są wilgotne i wyjątkowo smaczne.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z zatrudnianiem orzechowych pomocników. Ja jakoś ciągle o tym zapominam...... A jogurtowe ciacha fajne są - to fakt! :-)
UsuńNo po prostu odjazdowe:-), Kasiu Ty to masz pomysły!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
:-) Dzięki Olimpio!
UsuńMiłej niedzieli! :-)
Ciasto musi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńAnanas i truskawki w jednym to fajna kombinacja.
To ciacho bardzo mnie zaskoczyło in plus. To rzeczywiście bardzo udana kombinacja.
UsuńJuż nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciasto z ananasem... Świetne połączenie. Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńDzięki, Magdo! A ananas z truskawą smakuje pysznie.
Usuńale fajnie wyglądają te truskawki w plastrach ananasa
OdpowiedzUsuń:-) Wesoło i bardzo optymistycznie.
UsuńPięknie się prezentuje i na pewno też tak smakuje :)!
OdpowiedzUsuńJest pyszne, bo mocno pachnie owocami.
UsuńAleż ono kolorowe:) Aż się uśmiechnęłam:)
OdpowiedzUsuńU mnie też zwykle wywołuje uśmiech. Lubie na nie patrzeć. :-)
Usuńjestem zachwycona tym ciastem:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci ten przepis polecam.:-)
UsuńDroczilko - to ciasto jak bukiet kwiatów ... PYYYYSZNIE wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki, Aniu! :-)
UsuńTo ciacho wyglada naprawde rewelacyjnie! Jest przeurocze :) I na pewno rownie pyszne. Zostal jakis kawalek dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńKochana, spóźniłaś się prawie o tydzień :-)))), ale dziękuję za miłe słowa pod adresem ciacha...
Usuńsłodziuuutko :) a ja zapraszam na grilla... może rybka? http://www.zgrilla.pl/klasyczny-pstrag-z-grilla/
OdpowiedzUsuń