sobota, 12 grudnia 2015

ROSENMUNNAR. Świąteczne ciastka z dziurką i marmoladką.






 Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie: rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!





 Rosenmunnar - szwedzkie ciasteczka z odciskiem kciuka

Składniki:  

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
  • słoik ulubionego dżemu


 Wykonanie:
  • Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w  folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej uformowane z ciasta kulki. Każdą lekko spłaszczamy, robiąc kciukiem na samym środku solidne wgłębienie.
  • Ciastka pieczemy przez ca 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Podpieczone wypełniamy dżemem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i wcinamy.




Życzę Wam Smacznego! :-)

4 komentarze:

  1. Muszą być pyszne !
    Obserwuję !
    yolooliwkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, czemu na zdjęciu wydają mi się te ciasteczka jakby sklejone po dwa: jedno z otworkiem, a jedno bez? Jestem raczej słaba w te klocki (czytaj: ciasteczka), muszę mieć wszystko absolutnie jasno napisane i pokazane. :) A te ciastulka takie śliczne, i proste w wykonaniu się wydają, więc się przymierzam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niekontrolowany wyciek dżemu spowodował takie złudzenia optyczne :-). Proszę postępować zgodnie ze wskazówkami w opisie wykonania, a jestem pewna, że wszystko uda się znakomicie :-)

      Usuń
  3. Ojej, ja tez myślałam, że są sklejone :) Wyglądają slicznie i apetycznie! Zrobię z córką w przyszły weekend!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print