To mój pierwszy w tym roku wypiek ze śliwkami. Pierwszy, ale z pewnością nie ostatni:-).
Zawsze bardzo czekam na ten moment, kiedy pojawią się w warzywniakach i na straganach.
Jestem namiętną śliwek pożeraczką:-). Pochłaniam je na surowo, dodaję do ciast, a jesienią...... jesienią obowiązkowo smażę powidła węgierkowe.
Śliwkowe ciasto z polewą śmietankowo-cynamonową |
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
Ciasto:
300g śliwek
200 g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
160g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 jaja
200g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
2 jaja
3-4 łyżki cukru
mielony cynamon do smaku
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Następnie kolejno wbijamy jajka. Dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę i wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy. Na wierzchu układamy pozbawione pestek przepołowione śliwki (miejscem rozcięcia do góry). Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika.
Polewa:
Jaja z cukrem ucieramy na puszysto, wlewamy śmietankę kremówkę, sypiemy troszkę cynamonu (ilość zależna od osobistych upodobań), a na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Po 40-45 minutach pobytu naszego ciasta w piecu, pokrywamy je równomiernie polewą. Pieczemy kolejne 15-20 minut do chwili gdy śmietanka z dodatkami przejdzie w stan stały czyli solidnie się zetnie. U mnie się nawet troszkę przypiekła.:-).
Życzę Wam smacznego! :-)
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńja mam jeszcze przed sobą pierwsze tegoroczne śliwkowe wypieki
Życzę Ci wielu udanych śliwkowych wypieków, bo ciasta z tymi owocami są przecież boskie! :-)
UsuńPierwszy śliwkowy wypiek już za mną, zrobiłam w tym tygodniu tartę ze śliwkami, Twoje ciacho jest bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWidziałam Twoją tartę. Cudna! :-)
UsuńAj...z tą polewą musi smakować naprawdę wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńTak, ta polewa super pasuje do śliwek. :-)
Usuńciasto wygląda przecudnie :) mam pytanie, ile masła trzeba dodać do ciasta? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność! 200g. Już uzupełnione. Pozdrawiam również.
Usuńdziękuję :))
OdpowiedzUsuń