To jeden z najsłynniejszych w świecie brazyliskich przysmaków. Trufle wykonano po raz pierwszy w r. 1940 na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który odgrywał znaczącą rolę w życiu politycznym Brazylii w XX wieku. Kajmakowe kuleczki, zwieńczone czekoladową posypką, są szybkim, prostym pomysłem na smakowity deser.
Składniki na ca 25 kuleczek:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1 łyżka masła + dodatkowo masło do wysmarowania rąk3 łyżki kakao
Wiórki czekoladowe lub kokosowe lub np. mielone orzechy - generalnie cokolowiek chcemy, w czym będziemy nasze trufelki obtaczać.
Wykonanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy kakao i 1 łyżkę masła. Podgrzewamy do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Potrwa to około kwadransa. Gdy tak się stanie, masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia talerz lub płaską formę do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie natłuszczonymi dłońmi formujemy nieduże kuleczki, obtaczamy je w swojej ulubionej posypce i wstawiamy do lodówki, by dobrze stężały.
Życzę Wam smacznego! :-)
Na pewno pyszne.Wyglądają wspaniale i tak muszą smakować.Miło popatrzeć, jak na wszystko na Twoim blogu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam trufle:)
OdpowiedzUsuńobłędne kuleczki:) chce takie!
OdpowiedzUsuńOch, cuda nad cudami na tym Twoim blogu, chyba się zakochałam! :D
OdpowiedzUsuńZnak je doskonale. Są genialne!
OdpowiedzUsuńU mnie też trufle tylko bardziej wytrawne. Może zrobimy wymianę? :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)!
OdpowiedzUsuńooh, muszą być świetne:)
OdpowiedzUsuńMogę wpaść po kilka kuleczek?
OdpowiedzUsuńUrocze kuleczki, muszą być przepyszne. Uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńZnając życie wyjadła bym masę prosto z garnka ;] Pyszności :]
OdpowiedzUsuńObłędnie słodkie, ale pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńMiałam ostatnio okazję jeść Brigadeiros w słynnej Confeitaria Colombo w Rio de Janeiro. Przepyszne. Słodkie, lepkie, ale warte grzechu.
OdpowiedzUsuń