Składniki na ok 1 l syropu:
1200g cukru
50 ml zimnej wody
600ml wrzątku
2 plastry cytryny
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy 200g cukru i zalewamy je 50 ml wody. Podgrzewamy i gotujemy poruszając naczyniem, do czasu aż cukier skarmelizuje się na ciemnozłoty kolor. Następnie dodajemy 600ml wrzątku, 1000g cukru oraz cytrynę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ca 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy syrop studzimy i przelewamy do słoików. Gorący może wydawać się zbyt rzadki, ale stygnąc nabierze odpowiedniej gęstości. Golden syrup możemy przechowywyać nawet przez rok, pod warunkiem, że umieścimy go w chłodnym miejscu.
Życzę Wam smacznego! :-)
I proszę jakie proste do wykonanie, a ile radości później daje przy wypiekach :)
OdpowiedzUsuńTo nie tylko prosty przepis, ale również tani...w porównaniu z ceną gotowego syropu w sklepie. :)
OdpowiedzUsuńdomowy to dobra alternatywa
OdpowiedzUsuńMieszkając w UK nigdy go nie kupiłam, choć kosztował grosze. Jakoś nie lubię jego smaku. Może domowy bardziej mi zasmakuje...
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa kupnego :)
OdpowiedzUsuńlepki i słodki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam golden syrop....do lodów, naleśników, racuchów....mniam:)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię!
OdpowiedzUsuń