piątek, 17 sierpnia 2012

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, cynamonem i cytrynową polewą



W moim domu to ciasto nosi miano awaryjnego:-). To znaczy, że wszystkie składniki mam zwykle pod ręką i mogę je upiec dosłownie w każdej chwili.
Przyjaciółka zapowiedziała, że wpadnie za godzinę? Dzieciaki chcą ciasta? Mąż się domaga....hmm....słodkiego(!!!) ;-)? Czas nagli, a do sklepu daleko?
To jest moja propozycja na wszystkie takie okazje.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, cynamonem i cytrynową polewą

Składniki na blachę 30x25 cm:
Ciasto:
2-3 jabłka (w zależności od wielkości)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja
0,5 szklanki oleju

1 cytryna
mielony cynamon do posypania
Polewa:
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny - opcjonalnie
W przypadku polewy proporcje sa orientacyjne, bo ja robię zawsze "na oko":-)

Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę startą z połowy cytryny.
Co do zasady, nie przepadam za słodkimi wypiekami na bazie oleju i dlatego dodaję skórkę cytrynową. Wówczas smak staje się bardziej szlachetny.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedbałą i niezbyt drobną kostkę.
Układamy na cieście (możemy wcześniej obtoczyć je leciutko w mące, by mieć pewność, że utrzymają się na powierzchni), posypujemy cynamonem.
Pieczemy 40-50 min w temp. 170C.
Gdy nasze ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy lukrową cytrynową polewę. Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką. Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średniogęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-). Zasady są proste - gdy polewa robi się zbyt gęsta, dodajemy parę kropel cytrynowego soku, a gdy jest za rzadka dosypujemy odrobinę cukru.
Na koniec, kto chce i lubi, może wrzucić do lukru skórkę startą z połowy cytryny.
Polewę nanosimy niedbale:-) na upieczone i wystudzone ciasto.





Błyskawiczne ciasto z jabłkami, cynamonem i cytrynową polewą




Życzę Wam smacznego! :-)

30 komentarzy:

  1. nawet i nie awaryjnie chciałabym zjadać takie ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! lubię takie ciasta - wymieszać i do piekarnika :)
    ps strasznie podoba mi się nazwa Twojego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem im prostsze, tym lepiej:-). A co do nazwy......miło mi, że się podoba:-. To był pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy:-).

      Usuń
  3. czuję tutaj ten słodki zapach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam przed oczami Twoje niezwykłe naleśniczki:-)))

      Usuń
  4. Połączenie jabłek z cytryną - Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jabłka i cytryny komponują się znakomicie. :-)

      Usuń
  5. zapachniało jesienią - jabłka z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a bo za oknem dziś niby ciepło, ale tak jakoś lekko smutnawo...jesiennie właśnie:-)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis :] Dodałam do zakładek :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał, Olu.:-))

      Usuń
  7. Piękne ciasto,zawsze robię jabłecznik z jabłkami prażonymi z Lidla(bo tak szybciej)ale to wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ała, pliiz o szybką radę. Siedzę w domu ze złamaną nogą, mam jabłka do przerobienia, a przepis przesmaczny się wydaje :)) Nie chcę mężczyzny posyłać po blaszkę do pieczenia, bo ani chybi wróci z czołgiem albo jaką inną armatą. Czy to ciasto można upiec w tortownicy? mam taką o średnicy 21 cm. Nie wiem, na jaką blachę jest przeznaczony ten przepis.... Pozdrowienia.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc tak...w poście przy składnikach jest informacja, że to porcja na blaszkę 30x25 cm:-). Na blogu mam taki fajny gadżet pt. Przeliczarka foremek i zachęcam do korzystania z niej w przypadku podobnych wątpliwości:-). Sprawnie przelicza prostokątne formy na tortownice. Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie też z niej skorzystałam:-). Wyliczyła, że tortownica powinna mieć 22 cm średnicy. Skoro Ty masz 24 cm, a ciacho i tak wychodzi raczej niskie, proponowałabym zrobić je z 1,5 porcji. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  9. Dziękuję bardzo :) zaraz zabieram się do dzieła. A z podpowiedzi gadżetowych na pewno skorzystam :))
    Serdecznie.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  10. witam
    Dzisiaj zrobiła ciasto awaryjne i wyszło :)
    jest pyszne :) dzięk za przepis :) pozdrawiam Justyna z Opola

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    Zrobiła dzisiaj awaryjne ciasto :)
    Wyszło i jest dobre:)
    Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybki i rewelacyjny przepis. Dzisiaj upiekłam i praktycznie został jeden kawałek :)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalenie mi miło, że ciacho tak smakowało:-) Pozdrawiam Cię, Kasiu:-)

      Usuń
  13. Zabieram się do roboty. Trzymajcie za mnie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta polewa mmm... z czymś mi się kojarzy :D ale ciacho super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. za 10 minut wyjedzie z piekarnika :) a za 2 godzinki degustacja,ee,na pewno wczesniej ;) pachnie bosko mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. za 10 minut wyjedzie z piekarnika :) a za 2 godzinki degustacja,ee,na pewno wczesniej ;) pachnie bosko mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczne, mokre ciasto! Jest tanie, szybkie i proste w wykonaniu. Moja córka je uwielbia i o to chodzi!!! Czasami dodaję dwie łyżeczki kakao i podaję jako murzynka! Dziękuję za przepis. Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno, bardzo się cieszę, że ciasto przypadło Twoim Bliskim do gustu. Pozdrawiam serdecznie! :-)

      Usuń
  18. fajne ciasto, zawsze się udaje! i można robić go z innymi owocami, np. śliwkami...

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej.... ciekawa sprawa zrobiłam wszystko wg przepisu. Miksuję, znaczy staram się miksować i coraz bardziej jestem przerażona. strasznie gęste wyszło, mikser nie dawał rady. Dolałam trochę mleka.... Ale szczerze mówiąc zastanawia mnie to. Dlaczego wyszło ono takie gęste.... No i ciekawe czy w ogóle wyjdzie z tym mlekiem dodatkowym ... zakalca nie będzie ? :( ehhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo zdziwiona, bo przy prawidłowym odmierzeniu wagi/ilości składników oraz idealnym ubiciu 4 jaj z cukrem na puszystą białą masę nie miało prawa tak się stać...
      Hmm.....?

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl