Niech Was nie zwiedzie niepozorny wygląd tego ciasta! :-) Coraz częściej przepisy na serniki roją się od mniej lub bardziej wyszukanych dodatków. Pod tym względem mój wypada bardzo słabo :-). Jest bez polewy. Nie ma w nim czekolady i kawy. Nie jest cytrynowy ani pomarańczowy. W dodatku jakiś taki blady i bez grama bakalii. Nie dodałam do niego malin, borówek, wiórków kokosowych , podobnie jak masy innych popularnych ostatnio składników. Mam swoją teorię, że geniusz kulinarny często tkwi w prostocie:-), a ten wypiek perfekcyjnie wpisuje się w moje wyobrażenie o serniku idealnym.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajo
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki kakao
Masa serowa:
Jeśli chcecie, by sernik był zdecydowanie wysoki, masę należy przygotować z 1,5 porcji i oczywiście wydłużyć nieco czas pieczenia.
1 kg mielonego sera na serniki
200-250g cukru - w zależności od tego, czy lubimy serniki bardziej lub mniej słodkie
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 jaj
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
125ml gęstej śmietanki kremówki 36%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!!
Wykonanie:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy obydwa cukry, proszek do piecznia i kakao, a następnie zimne masło, które siekamy nożemy na małe kawałeczki. Wybijamy jajo i ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy do żądanego rozmiaru i wkładamy na spód tortownicy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Przed wyłożeniem masy serowej, spód podpiekamy przez 20 minut w temp. 190C. W tym czasie zabieramy się za obróbkę sera. W misie miksera ucieramy ser, cukier i mąkę. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jaja (kolejno, po jednym). Na końcu dodajemy kremówkę i całość miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Przez 15 minut pieczemy w 180C. Następnie zmiejszamy temperaturę do 120C i pieczemy dalej około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Życzę Wam smacznego! :-)
Od razu widać ,że rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńo jaki piękny sernik! to musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńświetny, mam zamówienie na sernik, może wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi naprawdę bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu. Świetnie wychodzi również w wersji z pominięciem kruchego spodu.
UsuńPozdrawiam:-)
Zgadzam sie, czasem najprosciej = najlepiej :) A do ciemnych spodow mam slabosc.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie wygląda niepozornie! Chętnie bym się poczęstowała kawałkie, uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto. :) Uwielbiam serniki, za ich prostotę i urzekający smak.
OdpowiedzUsuńbo czasem dodatki są zbędne :) pyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńRaczej nie przepadam za sernikiem, ale ten wygląda 9i pewnie smakuje) OBŁĘDNIE :)
OdpowiedzUsuń