poniedziałek, 29 października 2012
Ciekawe ciasto limonkowe by Levi Roots
Tak wygląda Levi Roots i jego książka poświęcona słodkościom. Z pochodzenia Jamajczyk, obecnie mieszkaniec Londynu. Muzyk reggae oraz kucharz, jedno i drugie pełną gębą. Karierę kulinarną rozpoczął od serii oryginalnych słoiczkowych sosów "Reggae Reggae", która okazała się wielkim sukcesem. Dziś jest autorem kilku książek oraz gwiazdą programów tv.
W Polsce wciąż mało znany, moim zdaniem zasługuje na większą popularność. Na dowód, że nie tylko Nigella, Jamie Oliver i Martha Stewart, dziś bardzo ciekawe, pyszne ciasto limonkowe
wg. Leviego Rootsa. Dokonałam drobnych modyfikacji. Zwiększyłam ilość mąki w cieście i dodałam mniej cukru do masy. Efekt oceńcie sami. :-)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Ciasto:
250g masła
90g cukru
300g mąki pszennej
szczypta soli
Masa limonkowa:
6 jaj
450g cukru
150ml soku z limonek
skórka otarta z 8 limonek
130g mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem. Wsypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy na złoty kolor, około 20 minut w temp. 180C. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa limonkowa:
Jaja ucieramy z cukrem, skórką i sokiem z limonek. Na końcu dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód. Pieczemy 30 minut w tep. 180C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto dobrze jest dodatkowo schłodzić w lodówce.
Uwagi:
1. Ciasto piekłam w tortownicy o śr. 22 cm i wyszło dość wysokie. Miałam więc trochę problemów z odpowiednim dopieczeniem nadzienia. Wg. mnie jest odrobinę zbyt płynne. Następnym razem użyję większej formy ( o śr. min. 24 cm) lub wydłużę czas pieczenia.
2. Masa limonkowa z podanych proporcji wychodzi cierpko-słodka. Ilość cukru można, a nawet należy regulować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Proponuję wsypywać cukier partiami, kontrolując poziom słodkości.
Życzę Wam smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O matko wygląda smakowicie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńCiacho musi bardzo aromatyczne i smakowite:)
OdpowiedzUsuńTen limkonowy krem wygląda fantastycznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpychaaaaaa!!!
OdpowiedzUsuńa ten krem? obłedny!:)
Ależ ono wygląda!!!!!!! Musi smakować OBŁĘDNIE!
OdpowiedzUsuńOd takiego kucharza mogą pochodzić tylko pyszne eksperymenty :D
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :] Zaciekawiły mnie przepisy tego pana :]
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTa masa limonkowa mnie urzekła :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciacho i ciekawa postać
OdpowiedzUsuńrozpływa się pewnie w ustach. Wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńJak z limonką to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTeż robiłam już to ciasto i zgadzam się, że Levi Roots zasługuje na większą popularność...:)!
OdpowiedzUsuńpatrzę na tę masę limonkową, a ślinka cieknie niemal strugami :)
OdpowiedzUsuńJak tu u Ciebie słodko, whm...:-)A ten limonkowy krem do tego ciasta - super:-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba to ciacho:-) Musiało super smakować:-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jest to coś co muszę wypróbować ! wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, koniecznie do wypróbowania!:)
OdpowiedzUsuń