Kostka alpejska. Skrajnie niedietetyczna, bardzo słodka, z chrupiącymi kawałkami pokruszonej bezy. Łączy smaki uwielbiane przez dzieci: krem krówkowy oraz bitą śmietanę. Dorośli również wcinają ją z zapałem. Zwykle w pierwszym odruchu mówią; "ojej, ależ to słodkie!", jednak już po chwili sięgają po.. kolejny kawałek :-).
Składniki na formę 25x35 cm lub odrobinę mniejszą:
Biszkopt kakaowy:
3 jaja
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
1 duża puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
250g gotowych bezików
180g miękkiego masła
Krem śmietanowy:
minimum 500 ml śmietany kremówki 36% (może być więcej, wtedy warstwa śmietanowa będzie grubsza)
kilka łyżek cukru pudru (tyle, by osiągnąć satysfakcjonujący nas stopień słodkości)
2,5 łyżeczki żelatyny
trochę wrzątku
kakao do pyspania
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Potem kolejno wrzucamy żółtka, a następnie obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 25 minut w temp. 170C.
Krem kajmakowo-bezowy:
Masło ucieramy na puch. Porcjami dodajemy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy pokruszone bezy. Całość dokładnie mieszamy.
Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia, ale kontrolujemy konsystencję, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną.
Na wystudzony biszkopt wykładamy krem kajmakowo-bezowy. Kolejną warstwą jest krem śmietanowy, który posypujemy kakao. Zamiast kakao można użyć startej czekolady. Biszkopt możemy wcześniej nasączyć, ale nie jest to konieczne. Ja nasączyłam naparem z herbaty earl grey, z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
\
Życzę Wam smacznego! :-)
Bomba nie tylko kaloryczna ,ale i smakowa ,czyli coś w sam raz dla mnie! Ekstra :>
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do tego ciasta już od jakiegoś czasu... Twoje jest absolutnie obłędne! :)
OdpowiedzUsuńJadłam to ciacho niedawno. Pycha!
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, pewnie smakuje wybornie !
OdpowiedzUsuńJako odbiorca powyższego wypieku mogę tylko potwierdzić, że można się uzależnić od tej słodyczy :) Mniam!
OdpowiedzUsuńniebo w gębie!
OdpowiedzUsuńboskie:)
Robiłam to ciasto kilka razy, rzeczywiście bardzo słodkie dlatego zmniejszyłam proporcje bez i cukru.
OdpowiedzUsuńAle rozpusta! Kusisz od rana niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńboska!!!
OdpowiedzUsuńhehe znam to "ale słodkie, chyba nie zjem"... a po chwili "to daj jeszcze jeden kawałek" :D
Pychotka, ciasto musi byc słodkie
OdpowiedzUsuńDokładnie, nigdy nie wiem kiedy skończyć :] ciasto jest na maxa wciągające.
OdpowiedzUsuńkurczę, po ciężkim dniu przydałby mi się kawałek takiego super słodkiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńCzasami można sobie pozwolić na taką rozpustę..;)!
OdpowiedzUsuńOmomomo!:D. Kocham je.
OdpowiedzUsuńMoje proste ciasto to nic w porównaniu do tego cuda. Wygląda bajecznie i mega pysznie
OdpowiedzUsuńsłodkie ciasta to jest to! wygląda świetnie, a jeszcze dodatek chrupiących bezików... :)
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta.
...i cała dieta z wszystkimi postanowieniami na nie jedzenie słodyczy odeszły na dalszy plan :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Uwielbiam ciasta z kajmakiem, dlatego trafiłaś w moje kubki smakowe w 100%!
OdpowiedzUsuńJeju, jakie cudowne ciasto...Szczegolnie dla chorej walczącej z przeziębieniem...
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Podejrzewam, że na jednym kawałku bym nie skończyła:)
OdpowiedzUsuńSą takie ciasta, mega słodkie, którym jednak nie można się oprzeć... :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda wspaniale :)
Genialne! Idealne na poprawe nastroju :)
OdpowiedzUsuń