czwartek, 27 grudnia 2012
Ekspresowy Likier Espresso
Ileż to było planów, przygotowań i radosnego podekscytowania..???. Trudno uwierzyć, że już po świętach. Minęły nie wiadomo kiedy, stanowczo zbyt szybko. Od dziś wracamy do rzeczywistości. Na szczęście, na krótko, bo za chwilę poddamy się kolejnemu szaleństwu. Sylwester i Nowy Rok zbliżają się wielkimi krokami...
Dzisiejszy likier to propozycja na sylwestrową domówkę. Idealny trunek dla pań.
Moc umiarkowana, kremowa konsystencja, no i ten pyszny kawowy smak...
Źródło przepisu
Składniki na 0,7 l:
300 ml śmietanki kremówki
100 ml mleka
200 ml ajerkoniaku
100 ml koniaku lub brandy
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Śmietankę, mleko i kawę zagotowujemy w rondelku. Gdy kawa się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy ajerkoniak i koniak/brandy. Starannie mieszamy. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, celem przegryzienia sie smaków. Przechowujemy również w lodówce.
Życzę Wam smacznego!:-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O mniam:)
OdpowiedzUsuńLubię takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyyycha.
OdpowiedzUsuńnic tylko sączyć powolutku w miłym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńjak znalazł dla fanki kawy:) czyli mnie!:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam likiery a najbardziej kawowe, kokosowe z białej czekolady, a ten Twój tak prosty do zrobienia, że aż się prosi przywitać ze mną Nowy Rok:-)
OdpowiedzUsuńSmakowałby mi taki kawowy, na pewno!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam już Noworocznie:)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńKawa i alkohol w jednym - musi smakować wyśmienicie ;) super pomysł ;)
OdpowiedzUsuń