Znacie porzeczkoagrest? To bardzo atrakcyjna smakowo krzyżówka czarnej porzeczki z agrestem. Posiada wszystkie charakterystyczne właściwości dla obydwu gatunków, ale powiedziałabym, że tworzy nową lepszą jakość.
Warto wiedzieć, że owoce porzeczkoagrestu są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych, soli mineralnych, a także antocyjany (antyoksydanty) i pektyny.
Samo ciasto natomiast to pochwała prostoty - półkruchy szarlotkowy spód, do tego warstwa słodko-kwaskowych owoców, zwieńczona cienką pierzynką z chrupiącej bezy.
Porzeczkoagrest pod Bezą na Półkruchym Spodzie
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
Owoce:
- 0,75- 1 kg porzeczkoagrestu
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli morskiej
- 4 białka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Mąkę,cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem.
- Następnie dodajemy żółtka i śmietanę.
- Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na pianę, dodając w trakcie partiami cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170C
- Na podpieczony spód wykładamy (umyte, osuszone, odszypułkowane) owoce i przykrywamy je ubitą pianą. Pieczemy przez kolejne 20 minut w w/w temperaturze.
- Następnie obniżamy temperaturę do 50C i suszymy naszą bezę przez ca 15 minut.
- Studzimy i wcinamy z apetytem! :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
Nigdy nie słyszałam o tych owocach :)
OdpowiedzUsuńPorzeczkoagrest ? Nie słyszałam o takich owocach.
OdpowiedzUsuńCiasto musi być bardzo pyszne.
Też pierwsze słyszę o takich owocach, musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuń