Mango lassi to niezaprzeczalnie jeden z symboli kuchni hinduskiej i zdecydowanie najpopularniejszy napój na subkontynencie indyjskim. Jest tam wszechobecny, serwowany w wersji na słodko lub na słono. Słynie ze swoich niesamowitych właściwości orzeźwiających. Przepis warto zapamiętać, bo w upalne, letnie dni będzie jak znalazł, także w naszym klimacie.
Mango Lassi z Wanilią i Kardamonem
Składniki na niemałą, romantyczną porcję dla dwojga:-):
1szklanka mleka
1szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu
1 dorodne mango
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Wlewamy mleko i jogurt. Dodajemy cukier waniliowy oraz miód. Całość miksujemy. Napoj przelewamy do szklanek lub pucharków. Posypujemy mieszanką cynamonu z kardamonem. Podajemy schłodzony.
Mmmm! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDzięki, Mariko!:-)
UsuńProdukty by były, tylko kardamonu brak :) Lubię takie napoje :)
OdpowiedzUsuńZ samym cynamonem i wanilią też wychodzi zacny:-).
UsuńAle suuuper. Mango z wanilią i z moim ukochanym cynamonem! Bajka :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Ale kardamon też pycha! :-)
UsuńMój ulubiony napój podczas pobytu w indiach. Sam robiłem u siebie na blogu jakiś czas temu
OdpowiedzUsuńJest pyszny. Chętnie obejrzę Twoją wersję :-).
Usuńciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńnajlepiej spróbować.....:-)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-).
Usuńuwielbiam :) nie pogardzę szklaneczką nawet w mniej upalny dzień :D
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam w tym względzie:-).
Usuńnigdy takiego nie próbowałam, ale bardzo mnie zaciekawiłaś:)
OdpowiedzUsuńSama byłam zaciekawiona tak bardzo, że aż musiałam spróbować:-)
UsuńMusi nieziemsko pachnieć, o smaku nie nawet nie wspomnę. Muszę go zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam. :-)
UsuńMówisz Kasiu, że orzeźwiający? Mi się jakoś wydawało zawsze, że jest mdły. Muszę w takim razie spróbować.
OdpowiedzUsuńOrzeźwienie dla mnie samej było wielkim zaskoczeniem. Też obstawiałabym raczej, że koktajl powinien być mdły....
UsuńNie ma to jak takie pyszne orzeźwienie w ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńOwszem, owszem - niech więc powróci do nas piękna, słoneczna pogoda! :-)
Usuńmusi wspaniale smakować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zawsze też robię mango lassi z kardamonem, bo uwielbiam tę przyprawę.
OdpowiedzUsuńkardamon jest tu taka kropką nad "i" :-).
UsuńPyszności. Mango lassi to moja wielka miłość od pierwszego spróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń