sobota, 25 stycznia 2014

Szarlotka Bardzo Leniwej Gospodyni


Dawno przestało być tajemnicą, że jako patentowany leniwiec uwielbiam nieskomplikowane receptury. Na szczęście, „proste”  często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”. Ot, choćby tak, jak przepis na tę dzisiejszą szarlotkę. Soczyste jabłkowe nadzienie + przyjemnie chrupiący wierzch – jest smacznie oraz mało absorbująco czyli.. sytuacja idealna.

SZARLOTKA BARDZO LENIWEJ GOSPODYNI
źródło: domowy brulion z przepisami

Składniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:
1,5-2 kg winnych jabłek
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki kaszy mannej
170g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mielony cynamon do posypywania jabłek

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką. Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła. Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem. Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem. Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.

Życzę Wam Smacznego! :-) 


31 komentarzy:

  1. Tak mnie ta zima rozleniwia, że taki przepis będzie wybawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla prawdziwego leniwca może być wybawieniem przez cały okrągły rok. :-)

      Usuń
  2. Ciasto rzeczywiście proste i łatwe w wykonaniu. Chętnie spróbuję. A czy można je upiec w okrągłej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież podaję składniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:-).

      Usuń
    2. Tak wiem, tylko na zdjęciu ciasto pokrojone jest w prostokąty. Dziwne, że do ciasta nie dodaje się w ogóle jajek...

      Usuń
    3. Bo to takie ciasto nieciasto :-), a dokładniej proszek będący mieszanką wszystkich suchych składników, który po upieczeniu spaja się z warstwą owoców tworząc chrupiące coś a la ciasto :-) - tak bym to określiła. Ta szarlotka najczęściej występują pod nazwą: szarlotka sypana.

      Usuń
  3. szybko, smacznie i jeszcze rewelacyjnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz, kusisz :) Szarlotki, to jak już tak dawno nie jadłam, że aż wstyd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ta ja Cię zapraszam na nieskromną porcyjkę! :-)

      Usuń
  5. bardzo lubię i często robię :) pięknie Ci się warstwy zarysowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha trzeba było powybierać odpowiednie kawałki :-)

      Usuń
  6. to zdjęcie jest chyba innej szarlotki ?...:) robie sypaną często i jest troszke jednak inna....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prześlij zdjęcie - chętnie zobaczę jak wygląda Twoja :-). Może sypiesz cieńsze warstwy "ciasta"?

      Usuń
    2. orzechy w karmelu widzę na wierzchu /w przekroju/

      Usuń
    3. Ech nie, no to już oczy Twej wyobraźni widzą ten karmel :-)

      Usuń
    4. orzechy jednak dobrze widzę :)

      Usuń
  7. Genialna! Ostatnio miałam ją w planach, ale oczywiście zapomniałam. Dzięki za przypomnienie!
    P.S. Moi Goście i ja nie możemy przestać zachwycać się tartą cytrynową z bezą, z Twojego przepisu. Jest genialna. Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa! :-) Ja też bardzo lubię tę tartę. :-)
      Pozdrawiam cieplutko:-)

      Usuń
  8. Takie przepisy to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten wpis jest dla mnie i jakby o mnie. Lubię proste, nieskomplikowane i jednocześnie smaczne przepisy. Bomba, muszę zrobić i porównać z ostatnio otrzymanym szarlotkowym załącznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie jestem jedynym kuchennym leniwcem :-)

      Usuń
  10. Takie przepisy są najlepsze, łatwe, szybkie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna :)! U mnie też ostatnio szarlotkowo....

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, pycha, pycha!!! :))

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl