sobota, 25 kwietnia 2015

Ciasto Czekoladowe z Jarmużem i Solą Morską



To ciasto jest pyszne i...modne :-) , bo wychodzi na przeciw kilku wiodącym trendom. Czekolada, wanilia, sól morska i jarmuż - ten kwartet nadaje ciastu ton . Użycie mąk: ryżowej i migdałowej sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. A jeśli dodatkowo, zamiast cukru, wykorzystamy fruktozę lub ksylitol, powstanie ciacho dostosowane do potrzeb diabetyków, a także wszystkich tych, którzy dbając o linię, chcieliby móc czasami pofolgować sobie na słodko :-).


Ciasto Czekoladowe z Jarmużem i Solą Morską

Składniki na tortownicę o średnicy 18-20 cm

  • 3 duże liście jarmużu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego/fruktozy/ksylitolu
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej jasnej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki kakao

Wykonanie:

Ciasto:

  • W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.
  •  W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.
    Wymieszać mąkę, migdały i soli morskiej i mieszać, aż dobrze się połączą.
  • Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze . Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).
Polewa:
  • W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą. 
  •  Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną soli morskiej.


Życzę Wam Smacznego! :-)

8 komentarzy:

  1. Super! Robiłam już czekoladowe z buraczkami czy cukinią... a widać dużo przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest najsmaczniejsze ze wszystkim wypieków z dodatkami warzywnymi , jakie kiedykowiek robiłam...

      Usuń
  2. Czy w tym ciescie jest wyczuwalny jarmuz? Akurat ja go uwielbiam. Tylko pytam z ciekawosci:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jest słabo wyczuwalny. Dominuje nuta czekoladowa z lekko słonym posmakiem..

      Usuń
  3. Witam, po sparzeniu i zblendowaniu jarmu jaka jego objętość powinna nam powstać? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie umiem odpowiedzieć precyzyjnie na tak sformułowane pytanie, ale jest to ilośc niewielka, bo sparzamy i blendujemy 3 duże liście jarmużu jedynie. Generalnie cale ciasto jest niewielkich rozmiarów - zalecana forma ma śr. 18-20 cm, więc i jarmużu nie może być bardzo dużo.

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl