Na blogu ostatnio tarta za tartą i wszystko wskazuje na to,że przez jakiś czas tak pozostanie. Z racji wypieku na zamówienia, mnożą się smaki i rodzaje. Dziś proponuję mało skomplikowaną i smakowitą wersję rodem z Alzacji.
Alzacka Tarta z Cebulą, Boczkiem i Tymiankiem
Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajo
Nadzienie:
- 150-200 g parzonego boczku
- 3 średnie cebule
- bardzo duża szczypta suszonego tymianku
- masło klarowane do podsmażenia cebuli
- 4 duże jaja
- 4 łyżki sera mascarpone
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Ciasto:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na klarowanym maśle.
- Boczek kroimy w dużą kostkę lub paski.
- Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich mascarpone oraz śmietanę i całość mieszamy.
Instrukcja montażu:
- Na podpieczonym spodzie układamy cebulę oraz boczek, a następnie zalewamy je masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy tymiankiem.
- Pieczemy w temperaturze 180C przez 35 minut.
- Wyjmujemy, leciutko studzimy, żeby tarta łatwiej nam się kroiła i wcinamy.
Kolagenoholicy - Naturalny POlski KOlagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)