Nie ma jak tarta! Słodka czy wytrawna, na spodzie kruchym albo z ciasta francuskiego...
Wybór smaków, składników jest nieograniczony, a na dodatek świetnie wygląda i z reguły wszystkim smakuje.
Czy znacie bardziej uniwersalne danie?
Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych wytrawnych połączeń.
Tarta ze Szpinakiem Fetą i Pomidorami
Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 duże jajo
Farsz:
- opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 140g sera feta
- 4-5 jaj ( w zależności od wielkości)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 duży pomidor
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 dorodny
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Farsz:
- Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plasterki. Można wykorzystać pomidorki koktajlowe - tak jak zrobiłam to ja tym razem, ale wówczas nie pozbawiamy ich skórki i przekrawamy na połówki.
- Szpinak wrzucamy na patelnię na odrobinie masła klarowanego, podgrzewamy mieszając aż nam się całkowicie rozmrozi i wyparuje ew. nadmiar wody. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, odrobinkę soli i pieprzu.
- Fetę rozdrabniamy/rozcieramy palcami na mniejsze kawałki
- Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale bardzo delikatnie.
- Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę szpinaku , a następnie posypujemy ją rozkruszoną fetą. Całość zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora. Pomidora posypujemy pieprzem i oregano.
- Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C grzałka góra dół)
Collagenocholics - Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
lubię takie tarty, to są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńKocham tarty! Ale muszę przyznać, że troszkę przypomina pizzę z wyglądu :D
OdpowiedzUsuń