Wielbię wszystko co z czekoladą i wszystko co z kawą. To ciasto łączy więc moje ulubione smaki. Podpatrzone wieki temu na Moich wypiekach, poddane lekkiej modyfikacji, robi się właściwie samo. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych składników. No i jest jogurtowe! :-)
Ekspresowe Ciasto Czekoladowo-Kawowe
Składniki na formę 34x25cm:
Ciasto:
- 440g mąki pszennej
- 250g brązowego cukru
- 120 g masła
- 4 duże jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżek kakao
- 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie podane składniki (będące w temperaturze pokojowej!) umieszczamy w misie miksera i najzwyczajniej w świecie, mieszamy na gładką masę. Po kilku minutach ucierania ciasto powinno być gotowe.
- Wówczas wykładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy.
- Pieczemy 50-60 minut w temp. 180C.
- Gdy nasze ciasto siedzi w piekarniku, przygotowujemy czekoladową polewę. W tym celu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej śmietanę oraz masło i mieszamy do całkowitego połaczenia się składników. Gotową polewą smarujemy wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda :P
OdpowiedzUsuń