![]() |
Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady |
Już od dawna chciałam wypróbować groszki czekoladowe, takie specjalne, przenaczone do pieczenia. Nie rozpuszczają sie pod wpływem temperatury i zachowują swój kształt.
Można je dodawać niemal do wszystkiego, ale ostatecznie padło na muffinki, bo uważam, że
w babeczkach prezentują się szczególnie dekoracyjnie.
![]() |
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
100g roztopionego i wystudzonego masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka
50g groszków czekoladowych
Wykonanie:
Bierzemy dwa naczynia. W jednym mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie mokre łączymy z suchymi i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dorzucamy groszki czekoladowe. Możemy kilkanaście sztuk zostawić, żeby udekorować nimi wierzch babeczek tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotową masą wypełniamy papilotki, każdą mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w temp. 170C.
Życzę Wam smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Muffinki istny raj!
OdpowiedzUsuńA co do groszków to również pysznie prezentują się w ciasteczkach<3
Śliczne piegowate babeczki;)
OdpowiedzUsuńWanilia i czekolada to pychotka! A gdzie można kupić takie czekoladowe groszki?
OdpowiedzUsuńJa dostałam groszki w prezencie, ale z tego co wiem, mają je w swojej ofercie różne sklepy internetowe. Trzeba zapytać wujka Gugla:-). W lepiej zaopatrzonych sklepach stacjonarnych też powinny być.
UsuńPozdrawiam:-)
śliczne pieguski:D
OdpowiedzUsuńpiegowate muffinki? urzekły :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne piegusy Ci wyszły :) Jakiej firmy to groszki?:>
OdpowiedzUsuńFirma nazywa się Callebaut. Tak jak napisałam, dostałam w prezencie. Podobno kupione zostały przez Internet.
UsuńPoproszę wszystkie;) Jakie tu pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o te groszki których nie mogę dostać grr :) ślicznie wyszły muffinki
OdpowiedzUsuńBez problemu można je kupić w Internecie. Wystarczy wpisać w google:-)
Usuńto ja sobie porywam muffinke:)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się na widok muffinek :] mniam, mniam
OdpowiedzUsuńAle smakowitości...:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg twojego przepisu tylko zamiast groszków wrzuciłam białą czekoladę i banany. Prosty, szybki przepis, dzięki! :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się przymierzam do swoich pierwszych babeczek w życiu i chętnie wykorzystam ten przepis :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam babeczki i już siedzą w piekarniku. Zdziwiła mnie trochę konsystencja ciasta. Ja robię swoje babeczki i jest ono dużo rzadsze. A zamiast groszków czekoladowych używałam zwykłej czekolady- czarnej i białej. No i swoje oczywiście ozdabiam lukrem i kolorowa posypka... chyba inspirowałam sie Twoim przepisem, ale wyszło mi zupełnie co innego.. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśniewłożyłam muffinki do piekarnika ! Oby wyszły ;)
OdpowiedzUsuńProbowalam juz kilka przepisow i w kazdym gora muffinek wychodzi twarda,a srodek miekki. Czy tak ma byc?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc, osobiście nie mam takich obserwacji, żeby góra istotnie różniła się od środka.
UsuńTrzeba jednak pamiętać, że muffiny generalnie nie należą do wypieków nadmiernie delikatnych i puszystych.
Przy ich robieniu warto trzymać się zasady, że mieszamy ciasto krótko (jak najkrócej), tylko do połączenia się składników, bo im dłużej mieszamy, tym twardsze nam wyjdą muffinki.