sobota, 6 października 2012
Wiewiórka. Bardzo jesienne ciasto jabłkowo-orzechowe
To ciasto znają chyba wszyscy. Rudobrązowa, pełna orzechów i jabłek wiewiórka powinna być obowiązkowym punktem w planie jesiennych wypieków. Moim zdaniem idealnie wpisuje się w październikową aurę. Ma w sobie coś z jabłecznika i bardzo dużo z keksu. Oprócz orzechów można dodać do niej suszone owoce i bakalie. Moja wersja jest skromna, bliska amerykańskiemu oryginałowi. Wiewiórka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Wówczas staje sie bardziej orzechowa w smaku niż kiedy jest jeszcze ciepła, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki na formę keksówkę o dł. 28 cm:
4 średnie jabłka
1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju lub 125g rozpuszczonego i wystudzonego masła
4 średnie jaja lub 3 w rozmiarze XL
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy, również niezbyt drobno. Całe jaja ucieramy z cukrem. Wsypujemy partiami mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę, a na końcu wlewamy olej lub masło. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy orzechy i jabłka. Całość starannie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ca 60 minut w temp. 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Ja robiłam dziś nieco inne, ale to kusi, i to bardzo!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł- zapisuję natychmiast!!
OdpowiedzUsuńakurat u mnie leżą orzechy włoskie, będą jak znalazł!
OdpowiedzUsuńorzechy i jabłka - skarby jesieni! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam tego ciasta, chyba czas to naprawić ;)
OdpowiedzUsuńAle orzechowo u ciebie:)
OdpowiedzUsuńpiekę bardzo podobne ciacho:) nazywamy je amerykańcem;) jest wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :}
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciastko jesienne i tyle w nim dobroci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiewiórkę :). Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam.A dlaczego ciasto na zdjeciu jest brazowe? Ma dodatek kakao,czekolady? orzechy nie nadaja az tak ciemnego koloru.
OdpowiedzUsuńZdjęcie było robione wieczorem, przy sztucznym świetle, co z pewnością ma wpływ na kolorystykę, ale proszę zauważyć, że oprócz orzechów, w składzie jest również cynamon, który zwykle przyciemnia nieco kolor ciasta...
UsuńWitam.Keksowka jakie ma wymiary? lub moze tortownica?
OdpowiedzUsuńW przepisie podałam, że z przepisu wychodzi porcja na keksówkę o dł. 28 cm....
UsuńJeśli chodzi o tortownicę, piekłabym w takiej o śr.22-24 cm, ze wskazaniem na 22 :-)