Nigella używa mąki samorosnącej. W naszych warunkach, należy zastąpić ją mieszanką zwykłej mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą. Zasada jest następująca: na każde 150g mąki dajemy 1/2 łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody.
Polecam Waszej uwadze karmelizowane cytryny. Moim zdaniem są fantastycznym elementem dekoracyjnym.
Madeira. Angielskie ciasto cytrusowe do herbaty.
Składniki na na formę keksówkę 29x15 cm:
ciasto:
300g mąki pszennej
200g cukru
240g miękkiego masła
3 jaja
skórka z 2 cytryn i sok z 1 cytryny lub skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
karmelizowana cytryna:
1 cytryna
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na puch, wsypujemy skórke cytrynową. Dodajemy po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki (3 jaja i 3 łyżki mąki). Następnie wsypujemy resztę mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy sok cytrynowy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 50 min w temp. 170C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
karmelizowana cytryna:
Wodę zagotowujemy. Wsypujemy cukier, a gdy się rozpuści wkładamy cytrynę, obraną ze skórki ( ja tym razem nie obrałam) i pokrojoną w plastry. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż syrop lekko zgęstnieje i skarmelizuje. Wyjmujemy cytrynę, kładziemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy nią wierzch ciasta.
Życzę Wam smacznego! :-)
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
a no słyszałam o tym cieście.
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, ciekawe jak smakuje :]
Wygląda tak prosto, ale te karmelizowane cytrynki naprawdę dodają mu charakteru!
OdpowiedzUsuńTakie przepisy Nigelli lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko z tymi karmelizowanymi cytrynami:)
OdpowiedzUsuńpiękne te cytrusy
OdpowiedzUsuńładnie mu z cytrynkami
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te skarmelizowane cytryny, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! te karmelizowane cytryny muszą nieść cudowny aromat
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie ciacho mam ochotę. Puszyste i delikatne w środku. Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńNigelli warto zaufać :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto. I do tego te karmelizowane cytryny... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń