Bardziej błyskawiczne ciasto chyba nie istnieje. Prawdziwy ekspres w kierunku wschodnim, bo o rosyjskim rodowodzie. Przepis na ten smakołyk zaczerpnęłam stąd . Miód, cynamon, migdały
i śmietana... takie połączenie to gwarancja sukcesu.
Składniki na tortownicę o śr. 20cm lub małą keksówkę:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki miodu
120g masła
2 jaja
1/2 -1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
gęsta kwaśna śmietana do polania + ew. trochę cukru do jej posłodzenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczmy i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, masło i miód. Następnie wyspujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170C.
Podajemy w towarzystwie gęstej śmietany.
Życzę Wam smacznego! :-)
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki miodu
120g masła
2 jaja
1/2 -1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
gęsta kwaśna śmietana do polania + ew. trochę cukru do jej posłodzenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczmy i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, masło i miód. Następnie wyspujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170C.
Podajemy w towarzystwie gęstej śmietany.
Życzę Wam smacznego! :-)
świetne ciacho! bardzo mi się podoba, bo wygląda smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne ciasto!
OdpowiedzUsuńUpiekę,bo niesamowicie mnie intryguje.
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)
Bardzo dziękuję za wyróżnienie mojego bloga. Pozdrawiam ciepło:-)
Usuńbardzo chętnie się na nie skuszę:) wspaniałe
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie : D
OdpowiedzUsuńpychaaa.
zapraszam do mnie na prostą pastę jajeczną i nie tylko ( :
obserwuje.
http://pasje-bartosza.blogspot.com/
Jadłam - ciasto jest pyszne :]
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem... ale co moge powiedziec wyglada cudownie bede musiala je zrobic :)
OdpowiedzUsuńSame smaczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!!! Upiekłam i jestem szalenie zadowolona. Dodałam troszkę olejku migdałowego, zmniejszyłam ilość cukru a przed końcem pieczenia polałam miodem i jedliśmy bez śmietany. Na pewno nie raz je upiekę ale już nie dodam cukru:))Dziękuję za przepis, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuń